Exercising with a personal trainer: clients' aims and experiences
Kişisel antrenör ile egzersiz: Danışanların amaç ve deneyimleri
- Tez No: 756819
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA LEVENT İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Antrenman, Kişisel Antrenör, Kişisel Antrenmandan Memnuniyet, Kişisel Antrenörle Çalışma Nedenleri, Mesleki Fiziksel Uygunluk, Personal Training, Personal Trainer, Satisfaction with Personal Training, Reasons for Working with Personal Trainer, Occupational Fitness
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, kişisel antrenör ile çalışan kişilerin çalışma amaçlarını ve deneyimlerini incelemektir. Çalışmada karma araştırma deseni kullanılmıştır. İlk olarak, kişisel antrenörle çalışma geçmişi olan 110 katılımcıya (58 erkek, 52 kadın; ortalama yaş: 35.8 yıl) anket uygulanmıştır. Daha sonra 1) genel sağlık/zindelik, 2) atletik performans, 3) rehabilitasyon ve 4) mesleki fiziksel uygunluk gruplarını temsil eden toplam 12 danışanla görüşmeler yapılmıştır. Nicel ve nitel veriler sırasıyla betimsel istatistikler ve içerik analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bulgular, danışanların (kişisel antrenörle çalışanlar) çeşitli nedenlerle kişisel antrenörle çalıştıklarını göstermiştir. Bununla birlikte, en öne çıkan çalışma nedeni danışanların %80'inden fazlası tarafından vücut geliştirme/şekillendirme ve iyi olma hali oluşturma/koruma olarak bildirilmiştir. Danışanlar kişisel antrenörlerini iş yerinde veya grup çalışmaları/seminerler sırasında gözlemleyerek, diğer kişisel antrenörlerin/arkadaşların tavsiyelerini dikkate alarak, internetten araştırma yaparak ve kişisel antrenörlerin sosyal medyasını inceleyerek seçtiklerini belirtmişlerdir. Danışanlar genel olarak antrenörlerinin mesleki niteliklerinden ve sağladıkları hizmetten memnun kaldıklarını rapor etmişlerdir. Mesleki konu alanı bilgisi, iletişim becerileri, disiplin, öğretme becerileri ve motivasyon becerileri, danışanlar tarafından kişisel antrenörlerde olması gereken önemli yetkinlikler olarak ifade edilmiştir. Elde edilen bulgulara dayalı olarak, kişisel antrenman standartlarının belirlenmesinden ve kişisel antrenör mesleki gelişimden sorumlu kurumlara, kişisel antrenörlere, danışanlara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the aims and experiences of the people who work with a personal trainer. A mixed method research design was used in this study. First, a survey was administered to 110 participants (58 men, 52 women; mean age: 35.8 years) with a history of working with a personal trainer. Then, interviews were conducted with a total of 12 clients representing 1) general health/wellness, 2) athletic performance, 3) rehabilitation and 4) occupational fitness groups. Quantitative and qualitative data were analyzed using descriptive statistics and content analysis methods, respectively. Findings showed that clients work with a personal trainer for various reasons. However, more than 80% of clients reported the most prominent work motives as bodybuilding/shaping and building/maintaining wellness. Clients stated that they chose their trainers by observing them at work or during workshops/seminars, taking into account the advice of other personal trainers/friends, researching on the internet, and examining personal trainers' social media. Clients were generally satisfied with the professional qualifications of their coaches and the service they provided. Professional subject knowledge, communication skills, discipline, teaching skills and motivation skills were expressed by clients as v crucial competencies need to be in personal trainers. Based on the findings, recommendations were made for institutions responsible for setting the personal training standards and personal trainer professional development, personal trainers, prospective clients, and researchers.