Bandırma yöresinde salçalık domates yetiştirilen alanlarda hıyar mozaik virüsü (Cucumber mosaic virus, CMV)' nün saptanması ve karakterizasyonu
Detection and characterization of Cucumber mosaic virus (CMV) in industrial tomato fields grown in Bandırma region
- Tez No: 756913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ARAP KAMBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, CMV, RT-PCR, DAS-ELISA, Dizi Analizi, Tomato, CMV, RT-PCR, DAS-ELISA, Sequence Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, 2018-2020 yılları arasında Bandırma ve yöresinde ticari olarak yetiştirilen sanayi domates üretim alanlarında Hıyar Mozaik Virüsü (Cucumbermosaicvirus, CMV)'nün saptanması ve karakterizasyonu amacıyla yürütülmüştür. Sanayi domatesi üretim alanlarında simptomatolojik olarak CMV ile enfekteli olduğundan şüphelenilen 22 farklı bahçeden toplam 106 adet domates bitkisinden yaprak örnekleri alınmış ve DAS-ELISA testleri sonucunda 16 bahçeden alınan örneklerde CMV infeksiyonu saptanmıştır. RT-PCR çalışmaları, CMV'ye spesifik RW8 (5'-GGTTCGAA (AG)(AG)(AT)ATAACCGGG–3') ve RV11 (5'-GTTTATTTACAAGAGCGTACGG–3') dejenere primer çifti kullanılarak, DAS-ELISA da pozitif olarak saptanan 16 örnek ile yürütülmüş ve 650 bp büyüklüğünde bant elde edilmiştir. Bunlar içinden survey alanlarını temsil edecek şekilde CMV13 ve CMV14 olmak üzere 2 izolat seçilmiş ve DNA dizileme çalışmalarında kullanılmıştır. Dizi analizleri sonucunda, dünyanın farklı ülkelerinden rapor edilen CMV izolatları kullanılarak oluşturulan filogenetik ağaç üzerinde; CMV14 izolatı aynı grupta yer alırken, CMV13 izolatı farklı bir gruba dahil olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between 2018 and 2020 for the detection and characterization of Cucumber mosaic virus (CMV) in the industrial tomato production areas commercially grown in Bandırma and its region. Leaf samples were taken from a total of 106 tomato plants from 22 different gardens suspected to be simptomatologically infected with CMV in industrial tomato production areas and CMV infection was detected in samples taken from 16 gardens as a result of DAS-ELISA tests. RT-PCR studies were carried out using the degenerate primer pair of CMV-specific RW8 (5'-GGTTCGAA(AG)(AG)(AT)ATAACCGGG–3') and RV11 (5'-GTTTATTTAGAGCGTACGG–3'), with 16 samples positively detected in DAS-ELISA and a band measuring 650 bp. As a result of the series analyses, on the phylogenetictree created using CMV isotylates reported from different countries of the world; CMV-14 isolate was in the same group, while CMV-13 isolate was included in a different group.