Spectroscopic studies of melittin in solutions and in lipid bilayers
Melittinin çözelti ve lipid çift katmanlarındaki spektroskopik çalışmaları
- Tez No: 75697
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Melittin, Vitamin D2, Dipalmitoyl Phosphotidylcholine (DPPC), Turbidity Study, Thermodynamical Analysis, FTIR, UV Spectroscopy. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın ilk bölümünde, melittinin yapı ve termal kararlılığı UV ve FTIR spektroskopileri ile incelendi. Sonuçlar melittinin 25-90 °C aralığındaki sıcaklıklarda denatüre olmadığını göstermiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise melittinin bir steroid olan vitamin D2'nin varlığında DPPC çift katmanlarıyla etkileşimi 440 nm de törbiditi tekniği uygulanarak incelendi. Bu çalışmada melittin monomerik şartlarda hazırlandı. Sonuçlar vitamin D2'nin model membrana düzenleyici bir etki yaparken melittin tek başına kama tipi (wedge like)bir konformasyonla (N-terminali sıvı bölümde kalarak ve a-heliks kısmı çift katmanın içlerine doğru hafif bir şekilde girerek) membram düzensizleştirme yönünde bir etki yaptığını göstermiştir. Diğer taraftan, DPPC üzerinde melittin ve vitamin D2'nin birlikte etkisinde ise vitamin D2'nin melittinin etkisini azalttığı gözlenmiştir. Çalışmada törbiditi sonuçları kullanılarak ana faz geçiş sıcaklığı, ve konformasyonel kararlılık gibi termodinamiksel parametreler, iki durumlu geçiş yaklaşımı ve en küçük kareler methodu analizini lipid sistemlerine bilgimiz dahilinde ilk defa uygulanarak bulunmuştur. Ayrıca, oda sıcaklığındaki uyarılmış moleküllerin sayısının olasılığı melittin ve vitamin Ü2'nin varlığında ve yokluğunda DPPC lipozomları için hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the present study, structure and thermal stability of melittin have been investigated by Ultraviolet/Visible (UV/Visible) and Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy. The results indicate that melittin does not denaturate in the temperature range between 25-90 °C. In the second part of the study, interaction of melittin with dipalmitoyl phosphotidylcholine (DPPC) bilayers in the presence of a steroid (vitamin D2) has been investigated. Turbidity technique at 440 nm has been applied. In this study melittin is 111monomelic. The results indicate that melittin alone produces a disordering contribution on model membrane which provides the evidence of“wedge”like conformation where N terminus stay on the aqueous part and a-helical part slightly enters into the bilayer. While vitamin D2 does an ordering effect. On the other hand, combined effect of both melittin and vitamin D2 on DPPC shows that vitamin D2 inhibits the effect of melittin on lipid bilayers. In the study, from turbidity data some thermodynamics parameters such as main phase transition temperature, and conformational stability have been calculated by using two-state transition approach and least square analysis which, in our knowledge, first time applied to lipid systems. In addition probability of exited molecules at room temperature have also been calculated for DPPC liposomes in the absence and presence of vitamin D2 and/or melittin.