Özgül öğrenme bozukluğu olan ve olmayan öğrencilerin pragmatik dil becerilerinin incelenmesi
Examination of pragmatic language skills of students with and without specific learning di̇sorder
  1. Tez No: 756999
  2. Yazar: GAZİ ÇAKICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT KONROT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özgül Öğrenme Bozukluğu, Dil Becerileri, Dil Değerlendirmesi, Pragmatik Dil Becerileri, Specific Learning Disorder, Language Skills, Language Assessment, Pragmatic Language Skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Ülkemizde özgül öğrenme bozukluğuna (ÖÖB) ilişkin tıbbi ve eğitsel tanıdan değerlendirme ve müdahaleye kadar olan süreç incelendiğinde, pragmatik dil becerilerine dair farkındalığın düşük olduğu görülmektedir. Bunun bir sonucu olarak, tanı alan öğrencilerin; yalnızca akademik alanda desteklendiği ve akademik becerilerde yaşanan problemlere temel teşkil eden dil becerilerinin öneminin yadsındığı görülmektedir. Bu gereksinimler doğrultusunda; bu çalışmada, ÖÖB olan öğrenciler ile tipik gelişim gösteren (TGG) öğrencilerin pragmatik dil becerilerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, ÖÖB tanılı ve TGG ilkokul öğrencilerinin pragmatik dil becerilerini karşılaştırmak amacıyla karşılaştırmalı betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, ÖÖB tanılı 33 ve TGG 33 olmak üzere toplam 66 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılar yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik düzey değişkenleri açısından benzerlik göstermektedir. Verilerin analizinde katılımcıların pragmatik dil becerilerindeki düzeylerini belirlemek için PDBE-TV (Alev ve ark., 2014) kullanılmıştır. İstanbul'daki ÖÖB tanılı öğrencilerin devam ettiği sınıf öğretmenlerine ulaşılıp çalışma hakkında bilgi verdikten sonra çalışmaya katılma konusunda gönüllü olan öğretmenlere PDBE-TV formu çevrimiçi olarak doldurtulmuştur. Araştırma bulguları, ÖÖB tanılı öğrencilerin TGG akranlarına kıyasla pragmatik dil becerilerinde anlamlı derecede düşük performans gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak; ÖÖB' li öğrencilerle çalışan uygulayıcılara, bu bozukluğun yalnızca akademik becerilerde yaşanan bir güçlük olarak görülmemesi ve uygulamalarda pragmatik dil becerilerini de değerlendirmeleri ve desteklemeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
When the process from medical and educational diagnosis to assessment and intervention regarding Specific Learning Disorder (SLD) is examined in our country, it is seen that awareness of pragmatic language skills is low. As a result of this, students who are diagnosed; it is seen that it is only supported in the academic field and the importance of language skills, which form the basis of the problems experienced in academic skills, is neglected. In line with these requirements; this study aimed to comparatively examine the pragmatic language skills of students with SLD and students with typical development (TD). In the research design, a comparative descriptive research method was used to compare the pragmatic language skills of students with SLD and TD. The sample consists of a total of 66 participants, 33 of whom were diagnosed with SLD and 33 with TD. Participants are similar in terms of age, gender and socioeconomic level variables. In the analysis of the data, PDBE-TV (Alev et al., 2014) was used to determine the pragmatic language skills of the participants. After reaching the classroom teachers of the students with SLD difficulties in Istanbul and informing them about the study, the PDBE-TV form was filled out online by the teachers who volunteered to participate in the study. Research findings reveal that students with SLD show significantly lower performance in pragmatic language skills compared to their TD peers. In conclusion; Practitioners working with students with SLD are advised to not see this disorder as only a difficulty in academic skills and to evaluate and support pragmatic language skills in practice.