Postoperatif bulantı ve kusma profilaksi ve tedavisine yönelik anestezi hekimlerinin tutum ve davranışlarının araştırılması
Investigation of the attitudes and behaviors of anesthesiologists for the prophylaxy and treatment of postoperative nausea and vomiting
  1. Tez No: 757000
  2. Yazar: ESKANDAR ABDULLAH ALI GHALLAB
  3. Danışmanlar: DOÇ. FERDA YAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: postoperatif bulantı ve kusma, önleme ve tedavi, genel anestezi, Cerrahi Sonrası Hızlandırılmış İyileşme protokolleri, Nausea and Vomiting, Postoperative, prevention and control, general anesthesia, enhanced recovery after surgery
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışma prospektif gözlemsel nitelikte olup anket formatında toplam 17 sorudan oluşmaktadır. İlk 5 soru demografik verileri içermekte, kalan 12 soru ise postoperatif bulantı kusma (POBK) profilaksi ve tedavisine yönelik anestezi hekimlerinin tutum ve davranışları ile ilgilidir. Çalışmaya Anesteziyoloji ve Reanimasyon kliniklerinde aktif çalışmakta olan hekimler dahil edilmiştir. Anket sorularının web online üzerinden doldurulması sağlanarak veriler elde edilmiştir. Bu çalışmada Anestezi hekimlerinin tutum ve davranışlarını araştırmak aynı zamanda konu ile ilgili farkındalık yaratmayı sağlamayı amaçladık. Sonuç olarak, bu ankete katılmış olan anesteziyoloji uzmanları arasında postoperatif bulantı ve kusma (POBK) profilaksi ve tedavisi ile ilgili farkındalık sağlama oranı %90,0 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study is an observational prospective survey study consists of 17 questions in total. The first 5 questions include demographic data, and the remaining 12 questions are about the attitudes and behaviors of anesthesiologists about postoperative nausea and vomiting (PONC) prophylaxis and treatment. Physicians working actively in Anesthesiology and Reanimation clinics were included in the study. The data were obtained by filling out the survey questions via the web online. In this study, we aimed to investigate the attitudes and behaviors of anesthesiologists and to raise awareness about the subject. In conclusion, the rate of raising awareness about postoperative nausea and vomiting (PONC) prophylaxis and treatment among anesthesiologists who participated in this survey was 90.0%.