Titanyum dioksidin yavru sıçanlarda glikoz metabolizması üzerine etkisi
Effect of titanium dioxide on glucose metabolism in young rats
- Tez No: 757017
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Biochemistry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Sağlığı, Gıda Katkı Maddeleri, Glikoz Metabolizması, Titanyum Dioksit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Gıda katkı maddesi olarak kullanılan titanyum diokside en çok çocukluk ve ergenlik dönemlerinde maruz kalınmaktadır. Titanyum dioksidin metabolizmaya olumsuz etkileriyle ilgili çalışmalar halen netlik kazanmamıştır. Bu tez çalışmasında çocukluk ve ergenlik dönemindeki sıçanlarda titanyum dioksidin glikoz metabolizması üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Hamidiye Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Laboratuvarı'nda yapılmış ve 20 adet 3 haftalık dişi Sprague-Dawley sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar deney ve kontrol grubu olarak her grupta 10 sıçan olacak şekilde ikiye ayrılmıştır. Deney grubuna 6 hafta boyunca 5 gün 140 mg/kg titanium dioksit oral gavajla verilmiştir. Deney süresince her hafta ağırlık değişimi, 2. ve 6. haftalarda kan glikoz düzeyi, deney sonunda ise trigliserit düzeyleri ölçülmüş ve bu ölçümlerle trigliserit glikoz indeksi hesaplanmıştır. Bulgular: Deney boyunca vücut ağırlık artışında gruplar arasında anlamlı fark görülmedi (p=0,796). 2. ve 6. haftalarda kan glikoz düzeyi ölçülmüş ve 2. haftaya göre 6. haftadaki yüzde artış miktarı arasında anlamlı fark görülmedi (0,604). Deney sonunda gruplar arasındaki kan glikozu ve trigliserit düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0,315, p=0,633). TyG indeksi hesaplaması sonucu gruplar arasında fark saptanmadı (p=0,274). Ayrıca deney ve kontrol grubunda ağırlık artışı, glikoz düzeyi ve trigliserit düzeyleri arasında anlamlı ilişki yoktu. Sonuç: İnce partiküllü titanyum dioksidin çocukluk ve ergenlik dönemindeki sıçanlarda glikoz metabolizması üzerine olumsuz bir etki oluşturmadığı söylenebilir. Daha net etki gözleyebilmek için ince partiküllü titanyum dioksit ile yapılan ilave çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The most common exposure to titanium dioxide, which is used as a food additive, is during childhood and adolescence. Studies on the adverse effects of titanium dioxide on metabolism are still unclear. In this thesis study, it was aimed to investigate the effects of titanium dioxide on glucose metabolism in young rats. Materials and Methods: Our study was conducted in the Hamidiye Experimental Animal Production and Research Laboratory and 20 3-week-old female Sprague-Dawley rats were used. The rats were divided into two as experimental and control groups, with 10 rats in each group. The experimental group was given 140 mg/kg titanium dioxide by oral gavage, 5 days a week for 6 weeks. Changes of the body weight every week, blood glucose level in the 2nd and 6th weeks, and triglyceride levels at the end of the experiment were measured and the triglyceride glucose index was calculated using by these measurements. Results: There was no significant difference between the groups in body weight gain throughout the experiment (p=0.796). The blood glucose level was measured in the 2nd and 6th weeks, and there was no significant difference between the percentage increase in the 6th week compared to the 2nd week (p=0.604). At the end of the experiment, there was no significant difference between the groups in blood glucose and triglyceride levels (p=0.315, p=0.633). There was no difference between the groups as a result of the calculation of the TyG index (p=0.274). In addition, there was no significant relationship between weight gain, glucose level and triglyceride levels in the experimental and control groups. Conclusion: It can be said that fine particle titanium dioxide does not have a negative effect on glucose metabolism in young rats. Additional studies with fine particle sized titanium dioxide are needed to observe a clear effect.