Mobil uygulamalarda tatmin, kullanıma devam etme ve tavsiye etme niyetini etkileyen öncüllerin incelenmesi
Investigation of the priorities of satisfaction, intention to continue to use and recommendation in mobile applications
  1. Tez No: 757065
  2. Yazar: BUĞRA TÖGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇABUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil uygulamalar, tatmin, optimal deneyimler, sosyal etkiler, Mobile apps, satisfaction, optimal experiences, social factors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüzde akıllı telefonların yaygınlaşması ile gündelik yaşam alışkanlıkları hızla değişmeye başlamıştır. Mobil uygulamalar akıllı telefon kullanımında olmazsa olmaz bir noktaya gelmiş ve tüketiciler için yeni bir ürün olarak hayatımıza girmiştir. Mobil uygulamalar hem bir ürün olarak hem de yeni bir pazarlama iletişim mecrası olarak görülmektedir. Bu nedenle mobil uygulama bağlamında tüketici davranışlarının daha iyi anlaşılması kaçınılmaz olmaktadır. Bu çalışmada mobil uygulamalarda tatmin, kullanıma devam etme ve tavsiye etme niyetini etkileyen öncüllerin incelenmesi amacıyla kavramsal bir model oluşturulmuştur. Türkiye genelinde 516 mobil uygulama kullanıcısıyla gerçekleştirilen saha çalışmasından elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Çalışmanın sonucunda öngörülen hipotezleri destekleyici sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the widespread use of smart phones, daily life habits have started to change rapidly. Mobile apps have become indispensable in the use of smartphones and have entered our lives as a new product. Mobile apps are seen both as a product and as a new marketing communication medium. Therefore, a better understanding of consumer behavior in the context of mobile apps has been inevitable. In this study, a conceptual model was developed in order to examine the antecedents affecting satisfaction, intention to continuance and recommendation mobile applications, and the results obtained from the field study carried out with 516 mobile application users across Turkey were included. In conclusion, the results obtained from survey study supported the predicted hypotheses.