Hadislere göre kadının çalışma hakkı ve sınırları
According to hadiths, women's right to work and its limits
- Tez No: 757100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS CANİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Çalışmak, Din, Hz. Peygamber, İslâm, Kadın, Meslek, Employment, Religion, the Prophet, Islâm, Women, Occupation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde kadınların çalışma hayatına girmesiyle özellikle dini hassasiyeti olan bazı kesimler çalışma ortamı ve şartlarından kaynaklanan birtakım problemler yaşamaktadır. Dini hassasiyete sahip olanlar, kadınların hangi alanlarda çalışıp çalışamayacağı noktasında bilgi eksikliği ya da bir zihniyete bağlı olarak Hz. Peygamber dönemi uygulamalarını günümüze uyarlamasında isabetli davranışlar geliştirme noktasında bazı çıkmazlar yaşamaktadırlar. Bu durum genel olmasa da kadınların hayatın dışına atılıp sadece evde bulunmaları gibi bir sonuç ortaya çıkararak onların yetenek ve beceri alanlarında kendilerini yetersiz hissetmelerine zemin hazırlamıştır. Hz. Peygamber dönemi çalışma alanları ve iş kolları ile günümüz meslek alanları karşılaştırıldığında günümüze nasıl uyarlanması gerektiği konusu da sorun oluşturmaktadır. Yaşadığımız çağda kadınların meslek sayılarının fazlalaştığı düşünüldüğünde bunların hangisi rivayetlerde var, hangisi rivayetlerde yok anlayışının olduğu görülmektedir. Bu gibi sorunların daha anlaşılır hale gelebilmesi çalışmamızda hedeflenmiştir. Hz. Peygamber döneminde kadınların dericilik, eğiricilik, dokumacılık, örmecilik, terzilik, ticaret, doktorluk, hemşirelik, sütannelik ve kuaförlük gibi meslekleri yaptığı ve Hz. Peygamber'in de kadınları bu yönde teşvik ettiği bilgisi rivayetlerde mevcuttur. Günümüz modern dünyasında burada saymamıza imkân olmayacak kadar meslek olup, bunlar içerisinde de kadınların icra ettiği meslek ve iş kolları mevcuttur. İnsanda var olan bilgi, beceri ve ilgi devam etmesi için bu kabiliyetlerin geliştirilip uygulanabilir hale gelmesi güzel davranışlardandır. Hz. Peygamber döneminde de kadınların yönelmiş olduğu meslek alanlarının günümüzde de daha geliştirilmiş şekilde etkin hale getirilmesi toplum olarak kadınlardan beklenen davranışlardandır. Bireysel, toplumsal ve evrensel problemlerin temelinde yanlış anlamaların ve yorumlamaların olduğu var sayılarak ilk önce bu yanlış anlaşılmaların ortadan kaldırılması gerektiği ve İslam'ın temel kaynakları olan Kur'an-ı Kerim ve sünnete dayalı doğru açılımlar getirilmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında Kur'an ve sünnete dayalı kadının çalışması sorununa mümkün olduğunca açıklık getirilmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the participation of women in working life, particularly some segments with religious sensitivities encounter problems arising from the working environment. Those with religious sensitivities, depending on lack of knowledge about what areas women may/may not work in, or in consequence of a certain mindset, face several dilemmas over adopting the right attitude in bringing the practices of the era of the Prophet Muhammad (pbuh) to the present day. Although it is not general, this situation results in women being excluded from social life and staying at home, and paves the way for them to feel inadequate. When the economic sectors and business lines in the Prophet's era are compared to today's occupations, how the hadiths in this regard should be understood poses a problem. Considering that the number of women's occupations increased today, it is seen that people inquire whether they were practiced in the Prophet's era, looking at the narrations. According to information obtained from the narrations, during the Prophet's era, women were engaged in professions such as leather crafting, spinning, weaving, knitting, tailoring, trade, medical practice, nursing, wet nursing and hairdressing, and the Prophet encouraged them to participate in such occupations. Among the numerous professions in today's world, there are also occupations and business lines in which women are employed. In order to ensure the continuity of the knowledge, skills and interests possessed, it is of great importance to develop and implement capabilities. It is an expectation of the society from women that the professions in which women were interested in the Prophet's era are developed and activated today. Assuming that there are misunderstandings and misinterpretations on the basis of individual, social and universal problems, first, they should be eliminated, and correct insights based on the Qur'an and the Sunnah, the two main sources of Islam, should be provided. This study endeavors to clarify the issue of women's employment based on the Qur'an and the Sunnah.