Okul öncesi çağındaki çocuklarda resimli kitap ile bilgilendirmenin preoperatif anksiyete üzerindeki etkisi
The effect of informing with picture story book on preoperative anxiety in preschool children
- Tez No: 757108
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SACİT GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: preoperatif anksiyete, M-YPAS, premedikasyon, bilgilendirici hikaye kitabı, preoperative anxiety, M-YPAS, premedication, informative story book
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Preoperatif anksiyete klinik, davranışsal ve psikolojik pek çok negatif etkiye neden olmaktadır. Çocuklarda preoperatif anksiyeteyi azaltmak için çeşitli eğitimsel müdahaleler kullanılmakta ve geliştirilmeye devam etmektedir. Bizde çalışmamızda bu yöntemlerin içinden bir eğitimsel müdahale olan anestezi ve cerrahi hakkında bilgilendirici resimli hikaye kitabı okutulmasının çocuklar ve annelerinin anksiyete düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Bu çalışmada genel anestezi altında cerrahi uygulanacak yaşları 3-6 arasında değişen 54 çocuk hasta değerlendirildi. Hastalar anestezik değerlendirilmelerinin yapılmasının ardından rastgele grup A ve grup B olarak ayrıldı. Grup B'ye en az 5 gün önceden olmak üzere bölümümüz tarafından hazırlanan 'Deniz ameliyat oluyor' isimli kitap hediye edildi. Aileye kitabı toplamda en az 3 kez okutmaları ve bir kez de operasyon sabahı okutmaları konusunda bilgi verildi. Her iki gruba preoperatif değerlendirme esnasında anestezi hakkında genel bilgiler verildi ve soruları cevaplandı. Operasyon günü oral midazolam ile premedikasyon uygunlandıktan sonra preoperatif bekleme odası ve ameliyathane masasına alınmadan hemen önce olmak üzere 2 noktada m-YPAS kullanılarak çocukların anksiyeteleri değerlendirildi. Aynı zamanda preoperatif bekleme odasında annelerin Anksiyete düzeyleri STAİ-S ile değerlendirildi. Çocukların bekleme odası ve ameliyathane odası m-YPAS değerleri grup B'de grup A'ya göre anlamlı derece düşük bulundu. Yine grup B'deki hastaların annelerinin Anksiyete düzeyi grup A'ya göre anlamlı olarak düşük bulundu. Sonuç olarak nonfarmakolojik bir müdahale olarak bilgilendirici hikaye kitabı okutulmasının çocuk hastalarda ve annelerinde preoperatif anksiyeteyi azaltmada etkili bir yöntem olarak kullanılabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Preoperative Anxiety causes many negative clinical, behavioral and psychological effects. Various educational interventions are used and continue to be developed to reduce preoperative anxiety in children. In our study, we aimed to evaluate the effect of reading an informative story book about anesthesia and surgery, which is an educational intervention among these methods, on the Anxiety levels of children and their mothers. In this study, 54 pediatric patients aged 3-6 years who will undergo surgery under general anesthesia were evaluated. After the anesthetic evaluations, the patients were randomly divided into group A and group B. Group B was given a book titled 'Deniz is undergoing surgery', which was prepared by our department. The family was informed about having the book read at least 3 times in total and once on the morning of the operation. General information about anesthesia was given to both groups during the preoperative evaluation and their questions were answered. On the day of the operation after premedication with oral midazolam, Anxiety of the children was evaluated by using m-YPAS at 2 points, preoperative waiting room and just before they were taken to the operating room table. Anxiety levels of mothers were also evaluated with STAI-S in the preoperative waiting room. The m-YPAS values in the waiting room and operating room of the children were found to be significantly lower in group B than in group A. Also Anxiety level of the mothers of the patients in group B was found to be significantly lower than that of group A. As a result, we believe that teaching informative storybooks as a nonpharmacological intervention can be used as an effective method in reducing preoperative anxiety in child patients and their mothers.