Sosyal bilgiler dersinde argümantasyon temelli etkinliklerin akademik başarı, bilinçli tüketicilik düzeyi ve karar verme becerisine etkisi
The effect of argumentation-based activities on academic success, conscious consumer level and decision-making skills in social studies course
- Tez No: 757109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BAŞCI NAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, sosyal bilgiler, akademik başarı, bilinçli tüketicilik, karar verme becerisi, Argumentation, social studies, academic achievement, conscious consumerism, decision making skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Amaç: Bu araştırma Sosyal Bilgiler dersinde argümantasyon temelli etkinliklerin öğrencilerin akademik başarı, bilinçli tüketicilik düzeyi ve karar verme becerisi üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma desenlerinden yarı-deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Muş ili Varto ilçesine bağlı bir ilkokulun iki farklı şubesinde öğrenim gören 41 (DG=21, KG=20) öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin akademik başarılarını belirlemek için akademik başarı testi (ÜDTABT), öğrencilerin bilinçli tüketicilik düzeylerini belirlemek için Bilinçli Tüketicilik Düzeyi Ölçeği (BTDÖ), öğrencilerin karar verme becerilerini belirlemek için de Karar Verme Becerisi Ölçeği (KVBÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde Shapiro-Wilk normallik testi, Levene's testi, bağımlı örneklemler t-Testi, bağımsız örneklemler t-Testi ve etki büyüklüğü testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, akademik başarı, bilinçli tüketicilik düzeyi ve karar verme becerisi açısından deney ve kontrol gruplarının ön test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, son test puanları arasında ise anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin“Akademik Başarı Testi”,“Bilinçli Tüketicilik Düzeyi Ölçeği”ve“Karar Verme Becerisi Ölçeği”ön test-son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, argümantasyon temelli etkinliklerin Sosyal Bilgiler dersinde kullanılmasının öğrencilerin akademik başarıları, bilinçli tüketicilik düzeyleri ve karar verme becerileri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to determine the effect of argumentation-based activities on students' academic achievement, conscious consumerism and decision-making skills in Social Studies course. Method: In the research, quasi-experimental design, one of the quantitative research designs, was used. The research was carried out with the participation of 41 (DG=21, KG=20) students studying in two different branches of a primary school in the Varto district of Muş province in the 2021-2022 academic year. As a data collection tool, the Academic Achievement Test (UDTABT) was used to determine the academic achievement of the students, the Conscious Consumerism Level Scale (CTSS) was used to determine the conscious consumerism levels of the students, and the Decision-Making Skills Scale (DIS) was used to determine the decision-making skills of the students. Shapiro-Wilk normality test, Levene's test, dependent samples t-Test, independent samples t-Test and effect size test were used in the analysis of the data obtained as a result of the research. Findings: According to the findings obtained as a result of the research, it was determined that there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control groups in terms of academic achievement, level of conscious consumerism and decision-making skills, but there was a significant difference between the post-test scores. A significant difference was determined in favor of the experimental group between the pretest-posttest scores of the experimental and control group students in the“Academic Achievement Test”,“Conscious Consumerism Level Scale”and“Decision Making Skill Scale”. Conclusions: As a result of the research, it has been determined that the use of argumentation-based activities in the Social Studies course has a positive effect on the academic achievement, conscious consumerism and decision-making skills of the students.