Denetim komitesinin firma performansına etkisi: BİST firmaları üzerine bir araştırma
The effect of audit committees on firm performance: Aresearch on BIST companies
  1. Tez No: 757123
  2. Yazar: ŞEBNEM DALKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÇÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim komitesi, kurumsal yönetim, firma performansı, Audit committee, corporate governance, firm performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, denetim komitesi özelliklerinin (denetim komitesinin büyüklüğü, toplantı sıklığı, denetim komitesi üyelerinin doğum yerleri, yaşları, cinsiyetleri, eğitim seviyeleri, muhasebe ve finansal alanda uzmanlığı) Borsa İstanbul'da listelenen şirketlerin firma performansı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Literatürdeki mevcut çalışmalardan hareketle, aktif karlılık oranı ve net karlılık oranının firmaların performans göstergesi olarak kullanıldığı bu çalışmada, 2014-2019 döneminde BIST'te işlem gören 80 finansal olmayan şirketin faaliyet raporundan elde edilen veriler çoklu regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, denetim komitesinin büyüklüğü ile aktif ve net karlılık oranları, denetim komitesi üyelerinin doğum yeri ve cinsiyeti ile aktif karlılık oranı ve denetim komitesinin üyelerinin yaşı ve muhasebe veya finans alanındaki uzmanlıkları ile de net karlılık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of audit committee characteristics (audit committee size, meeting frequency, birthplace of audit committee members, age, gender, education level, accounting and financial expertise) on firm performance of companies listed on Borsa Istanbul. Based on the existing studies in the literature, the return on assets ratio (ROA) and net profitability ratio were used as performance indicators of the companies, and the data obtained from the annual reports of 80 non-financial companies traded in BIST during the 2014-2019 period were analyzed using multiple regression analysis. Research findings show that there is a positive correlation between audit committee size and ROA, place of birth and gender of audit committee members and ROA, and between audit committee members' age and expertise in accounting or finance and net profitability ratio.