Fen öğretiminde oyun temelli öğrenmenin girişimcilik ve akademik başarı üzerindeki etkisi
The effect of game-based learning on entrepreneurship and academic achievement in science teaching
- Tez No: 757124
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun temelli öğrenme, Girişimcilik Becerileri, Game-based learning, Entrepreneurial Skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüz dünyasında bilim ve teknoloji hızla ilerlemektedir. Bilgi ve teknoloji çağındaki gelişmeleri yakalayabilmek için Fen öğretim programlarının vizyonu değişmektedir. Fen bilimleri dersi öğretim programları matematik, teknoloji ve mühendislik alanlarının eklenmesiyle güncellenmiş, bireylere 21. yy becerilerini kazandıracak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Bu araştırmada Fen öğretiminde oyun temelli öğrenmenin girişimcilik ve akademik başarı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada ön-test ve son-teste dayalı yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Adana ilinde bulunan bir ortaokulun 7. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. 46 öğrenci (23 deney 23 kontrol grubu) olacak şekilde 5 hafta süren bir uygulama süreci planlanmıştır. Deney grubunda oyun temelli olacak şekilde dersler işlenirken, kontrol grubunda mevcut ders kazanımlarına uygun olacak şekilde geleneksel yöntemle dersler işlenmiştir. Akademik başarı testi ve Girişimcilik Becerileri Ölçeği ile veriler toplanmıştır. Analiz sonucunda Betimsel istatistik, Shapiro Wilk ve Mann-Whitney U sonuçları SPSS programı ile bulunmuştur. Bu çalışma sonucunda oyun temelli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarında anlamlı fark yarattığı ve bu farkın deney grubu lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Oyun temelli öğrenme yaklaşımının girişimcilik becerilerine ise istatistiksel anlamda bir fark yaratmadığı ve etkisinin olmadığı bulgularla belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, science and technology are advancing rapidly. The vision of science education programs is changing in order to catch up with the developments in the age of information and technology. Science curriculum was updated with the addition of mathematics, technology and engineering fields, and it was rearranged to provide individuals with 21st century skills. In this study, the effect of game-based learning in science teaching on entrepreneurship and academic success was examined. A quasi-experimental design based on pre-test and post-test was used in the research. The sample of the research consists of 7th grade students of a secondary school in Adana. An application process lasting 5 weeks was planned with 46 students (23 experimental and 23 control groups). While the game-based lessons were taught in the experimental group, the lessons were taught with the traditional method in accordance with the current lesson outcomes in the control group. Data were collected with the academic achievement test and the Entrepreneurial Skills Scale. As a result of the analysis, descriptive statistics, Shapiro Wilk and Mann-Whitney U results were found with SPSS program. As a result of this study, it was concluded that the game-based learning approach made a significant difference in the academic achievement of the students and this difference was in favor of the experimental group. It is stated with the findings that the game-based learning approach does not make a statistical difference and has no effect on entrepreneurial skills.