Bağımsız denetime tabi şirketlerde denetim kalitesinin şirketlerin finansal performansı üzerine etkisi: Borsa İstanbul' da bir uygulama
The effect of the quality of audit on the financial performance of companies subject to independent audit: An application in Borsa İstanbul
- Tez No: 559027
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NURİ SALUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetim Kalitesi, Finansal Performans, ROA, ROE, TOBİNQ
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bağımsız denetim, firmaların hazırlamış olduğu finansal tabloların firma dışı üçüncü kişiler tarafından denetlenmesi ve elde edilen sonuçların raporlanmasıdır. Özellikle 2000'li yılların başında meydana gelen muhasebe skandalları bağımsız denetime olan güveni azaltmış ve bu güveni tekrar kazanmak isteyen mesleki düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar belirli yasalar ve standartlar oluşturmuştur. Bu düzenlemeler sonucunda, bağımsız denetimin kalitesinin arttığı ve dolayısıyla güven ortamının oluştuğu gözlenmiştir. Bağımsız denetimin daha kaliteli olduğu piyasalarda sağlanacak güven ortamı, beraberinde yatırımcılar, kreditörler ve potansiyel ortaklar gibi farklı finansal tablo kullanıcılarının daha sağlıklı kararlar vererek sağlam adımlar atmasını sağlayacaktır. Kaliteli bir denetimin varlığını bilen işletme dışı kullanıcılar, işletmeye gerek duydukları yatırım teşviklerini ve kredileri temin edecek, dolayısıyla günümüzde işletmelerin karşılaştıkları finansal sorunlar çözülecek ve işletmelerin bu kredilerle yerine getirmiş oldukları faaliyetler sonucu finansal performanslarının artması beklenecektir. Bu çalışmanın amacı bağımsız denetim kalitesinin firmaların finansal performansı üzerinde etkili olup olmadığının araştırılmasıdır. Araştırma kapsamında, BİST imalat sektöründe işlem gören 148 firmanın 2013-2018 yılları arası finansal tabloları incelenmiştir. Denetim kalitesini ölçmek için bağımsız değişken olarak, denetim firmasının dört büyük denetim firmalarından biri olup olmadığı ve denetim görüşü değişkenleri kullanılmıştır. Finansal performans ölçütleri için ise bağımlı değişkenler olarak Aktif Karlılık Oranı (ROA), Özsermaye Karlılığı Oranı (ROE) ve TobinQ oranları kullanılmıştır. Elde edilen veriler çoklu doğrusal regresyon analizi yöntemi ile EViews ve SPSS programları yardımıyla incelenmiştir. Yapılan analizler sonrasında, denetim kalitesinin ROA, ROE ve TobinQ değişkenlerini farklı oranlarda etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The independent audit is the process of auditing the financial statements of the companies by third parties outside the firm and of reporting the results obtained. Accounting scandals that occurred especially in the beginning of 2000s decreased confidence in independent audit. Accordingly, professional regulatory and supervisory bodies seeking to regain this trust have established specific laws and standards. As a result of these regulations, it has been observed that the quality of the independent audit has increased and thus an environment of confidence has been established in the markets. The confidence environment to be provided in the markets where the independent audit is of higher quality, will enable the users of different financial statements such as investors, creditors and potential partners to take sound steps by making healthier decisions. The users of the financial statements other than the company, who believe that the audit is of high quality, will give the enterprises the investment incentives and loans that are required. Therefore, the financial problems faced by the enterprises will be solved and the financial performance of the enterprises will be expected to increase as a result of the activities financed by these loans. The purpose of this study is to analyze whether the independent audit quality has an effect on the financial performance of the firms. The financial tables between 2013-2018 of 148 firms traded in the BIST manufacturing sector were examined within the scope of the research. Whether the audit firm is one of the four major audit firms and the audit opinion variables were used as independent variables to measure the quality of the audit. The Return on Equity (ROE), the Return on Assets (ROA), and TobinQ ratios were used as dependent variables for financial performance measures. The data were analyzed by means of multiple linear regression analysis with EViews and SPSS programs. According to analyses, it was concluded that the quality of the audit affects the ROA, ROE and TOBIN Q variables in different rates.