HIV ile yaşayan kişilerde COVID-19 pandemisi dönemindeantiretroviral tedavi uyumu ve tedavi uyumunu etkileyen faktörlerinaraştırılması
Investigation of antiretroviral treatment adherence and factorsaffecting treatment adherence in people living with HİV during the COVID-19 pandemia
  1. Tez No: 757132
  2. Yazar: ESRA ALTINSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ERBEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HIV/AIDS, antiretroviral tedavi, tedavi uyumu, COVID-19 pandemisi, HIV/AIDS, antiretroviral therapy, medication adherence, COVID-19 pandemia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Antiretroviral tedavinin (ART) yaygın kullanımı, HIV/AIDS ile ilişkili morbidite ve mortalitede azalmaya yol açmıştır. Tedavi başarısı için yüksek ilaç uyumu esastır. COVID-19 pandemisinin tüm dünyada sağlık hizmetlerinde aksamaya yol açması nedeniyle, bu dönemdeki ART uyumunu ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla bu tez çalışması yapılmıştır. Kesitsel tanımlayıcı araştırma olan çalışmamıza, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Polikliniği'nde HIV/AIDS tanısıyla takip edilen ve en az 6 ay süreyle ART kullanımı olan 94 erişkin hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik-klinik özelliklerini ve Beck Depresyon Ölçeği'ni içeren anket uygulandı. Antiretroviral tedavi uyumunun belirlenmesi için hasta beyanına dayanan Modifiye Morisky İlaç Uyum Ölçeği kullanıldı. Çalışmamıza dahil edilen hastaların %87.2'si erkek, %9.6'sı kadın ve %3.2 diğer cinsiyettendi. Hastaların yaş ortalaması 37.2±11.7 idi. Hastalarımızın % 92.6'sı tedavi uyumu için yüksek motivasyon ve %96.8'i yüksek bilgi düzeyine sahipti. Beck Depresyon Ölçeği'ne göre hastalarımızın %23.4'ü orta ya da ağır depresyon kategorisinde değerlendirildi ve skor ortalaması 10.82±9.97 idi. Çalışmamızda irdelenen faktörler arasında alkol kullanımı, damgalanma kaygısı ve depresyon HIV pozitif kişilerin COVID-19 pandemisi dönemindeki ART uyumuyla istatistiksel olarak ilişkilendirildi. Hastaların tedavi uyumu durumunun ve tedavi uyumunu etkileyen faktörlerin bilinmesi, klinisyenlere tedavi uyumunun düşük olabileceği hastaları önceden tespit edebilme ve gerekli müdahaleleri yapabilme olanağı sağlar. Ayrıca pandemi gibi olağanüstü durumlarda hastaların tedavi kesintisi yaşamaması için gerekli düzenlemelerin yapılabilmesine de imkan verir. Hastaların tüm yönleriyle değerlendirilerek verilen sosyal ve psikolojik desteğin artırılmasının tedavi uyumunu olumlu etkileyeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The widespread use of ART has led to reductions in HIV/AIDS-related morbidity and mortality. High drug adherence is essential for treatment success. This thesis study was conducted to determine the ART compliance and the affecting factors in the COVID19 pandemia caused disruption in health services all over the world. Our study, which is a cross-sectional descriptive study, included 94 adult patients who were followed up with the diagnosis of HIV/AIDS in the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Outpatient Clinic and had ART use for at least 6 months. A questionnaire including sociodemographic-clinical characteristics and Beck Depression Scale was asked to the participants. The Modified Morisky Medication Adherence Scale based on patient self-report was used to determine drug adherence. The patients in our study, 87.2% were male, 9.6% were female, and 3.2% were of the other gender. The mean age of the patients was 37.2±11.7. 92.6% of our patients had high motivation and 96.8% had a high level of knowledge for antiretroviral medication adherence. According to the Beck Depression Scale, 23.4% of our patients were evaluated in the moderate or severe depression category and the mean score was 10.82±9.97. Among the factors examined in our study, alcohol use, stigma anxiety and depression were statistically associated with ART adherence of HIV-positive individuals during the COVID-19 pandemia. Knowing the medication adherence status of patients and the factors affecting medication adherence allows clinicians to identify patients with low medication adherence and to appropriate interventions. It also allows the necessary arrangements to avoid interruption of treatment in extraordinary situations such as pandemics. As a result, medication adherence is positively affected by increasing the social and psychological support depending to evaluate all aspects of patients.