Türkiye'de yükseköğretim kurumlarında dijital dönüşüm
Digital transformation in higher education institutions in Turkey
  1. Tez No: 757133
  2. Yazar: BAYRAM GÖMÜKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE SAYGILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Eğitim, Yükseköğretim, Covid-19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler bilgi toplumunu meydana getirmiştir. Bilgi toplumuyla beraber bilgi çağına geçilmiştir. Bilgi çağının ana bileşeni olan internetin yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamasıyla o döneme kadar oluşan bilgi birikimi çok hızlı bir şekilde büyük atılımlarda bulunmuştur. Bilgideki büyümeler beraberinde teknolojik gelişmeleri ve insanların yaşam biçimlerini etkileyen dijitali getirmiştir. Dijital ürünlerin gelişmesi ve insan hayatına hızla adapte olması dijital toplumu doğurmuş ve böylece bilgi çağından dijital çağa geçiş söz konusu olmuştur. Dijital teknolojilerin ve internetin sunduğu imkânlar insan hayatını sosyal, iş, eğitim ve kültürel gibi birçok alanda etkilemiş ve değiştirmiştir. Telekomünikasyon sistemleriyle elektronik milyonlarca cihazı birbirine bağlayan ağlar oluşturulmuş ve bu ağlar sayesinde geleneksel iletişim araçları yerini modern sosyal ve ekonomik etkileşime bırakmıştır. Gelişim süreçlerinin hızlanması yeni vizyonların doğmasının önünü açmıştır. Dijitaldeki gelişmeler eğitim hayatına da yansıyarak bilgi transferi ve öğrenme süreçlerinde dönüşüme neden olmuştur. Eğitim içerisinde özellikle yükseköğretimlerdeki dönüşümle beraber uzaktan eğitim kavramı hayata dâhil olmuş, sanal sınıflar, çevrimiçi dersler, çoklu oturumlar, elektronik kurslar, görüntülü görüşme sistemleri ve açık dersler sunan platformlar gibi birçok yeni uygulama eğitim sürecine dâhil edilmiştir. Bu gelişmelerin eğitime sunduğu fırsatlar sayesinde fiziksel olarak bir arada bulunmayan öğrenciler eğitimlerine uzaktan, yazılı, sözlü veya görüntülü devam etmiş, bu sayede katılım artmıştır. Birçok ülke yükseköğretim alanında dijitalleşmenin gerektiği gerçeğini kabul etmiş ve dönüşüme yönelik çalışmalar başlatmıştır. Türkiye'de bu ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye'de yükseköğretimde dijital dönüşüm Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nun çalışmalarıyla devamlılığını korumaktadır. Bu bağlamda YÖK“Yükseköğretim Kurumlarında Dijital Dönüşüm”projesini hayata geçirerek eğitim alanında birçok dönüşüm başlatmıştır. Proje, büyük veri, uzaktan eğitim, açık erişim, sanal uygulamalı ders sınıfları, çevrimiçi dersler ve çevrimiçi kurslar gibi dijital uzantıları barındırmaktadır. Covid-19 salgın hastalığının ortaya çıkıp iş, eğitim, sağlık ve sosyal hayatı olumsuz etkilemesiyle dijital dönüşümlerin gereklilik olduğu anlaşılmıştır. Salgın sürecinde yaşanan olağanüstü gelişmeler, birçok ülkenin eğitim sistemini etkilediği gibi Türkiye'deki eğitim sistemini de hazırlıksız yakalamıştır. Bu sebeple de acil uzaktan eğitim programları oluşturulmuştur. Küresel bir krize sebep olan Covid-19 salgını özellikle eğitim sektöründeki dönüşümlerin hızlı bir şekilde eğitim hayatına adapte edilmesini sağlayarak uzun yıllardır planlanan dönüşümün çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Developments in information and communication technologies have created the information society. With the information society, we have entered the information age. With the widespread use of internet, which is the main component of the information age, the knowledge accumulated until that time has made great leaps in very quickly. The growth in information has brought with the digital technology, which affects the technological developments and people's lifestyles. The development of digital products and their rapid adaptation to human life have given birth to the digital society, and thus the transition from the information age to the digital age has been in question. The opportunities offered by digital technologies and the internet have affected and changed human life in many areas such as social, business, education and cultural. Networks that connect millions of electronic devices with telecommunication systems have been created and traditional communication tools have been replaced by modern social and economic interaction thanks to these networks. Processes paved the way for the emergence of new visions. The developments in digital have also reflected on the education life, causing a transformation in knowledge transfer and learning processes. In education, especially with the transformation in higher education, the concept of distance education has been included in life, and many new applications such as virtual classrooms, online courses, multiple sessions, electronic courses, video call systems and platforms offering open courses have been included in the education process. Thanks to the opportunities offered by these developments in education, students who were not in the same environment continued their education remotely, in writing, verbally or visually, thus increasing participation and education gained a universal meaning. Many countries have accepted the fact that higher education needs to be digitized and have started studies for transformation. Turkey is among these countries. Digital transformation in higher education in Turkey maintains its continuity with the work of the Higher Education Council (YÖK). In this context, YÖK has initiated many transformations in the field of education by implementing the“Digital Transformation in Higher Education Institutions”project. The project includes digital extensions such as big data, distance education, open access, virtual hands-on lecture classes, online lectures and online courses. It has been understood that digital transformations are necessary with the emergence of the Covid-19 epidemic and its negative impact on business, education, health and social life. The extraordinary developments experienced during the epidemic process have not only affected the education system of many countries, but also caught the current education system in Turkey off guard. For this reason, emergency online education programs have been created. The Covid-19 epidemic, which caused a global crisis, has led to the rapid adaptation of the transformations in the education sector to the education life, causing the transformation that has been planned for many years to take place in a very short time. Keywods: Digital Transformation, Education, High education, Covid-19