Algılanan ebeveyn ilişkisi ile yetişkinlikte görülen duygusal tepkisellik düzeyi ve evlilikte ebeveyn çocuk iletişimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between perceived parent relationship and emotional responsiveness in adulthood and prent-child communication in marriage
  1. Tez No: 757193
  2. Yazar: YAŞA AKARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Çocuk, Aile, İlişki, Duygusal Tepkisellik, İletişim, Parent, Child, Family, Relationship, Emotional Responsiveness, Communication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Aile bireyin karakterinin şekillendiği yerdir. Anne karnından başlamak üzere bebeklik ve çocuklukta yoğun olmak kaydıyla birey ölene kadar anne babasının etkisi altındadır. Bu etki bireyin kendi duygu, tutum ve davranışlarını etkilediği gibi birey ailesinden miras aldığı bu duygu, tutum ve davranışları kendi çocuklarına da aktarabilmektedir. Bu ilişki ağının anlaşılması anne babanın çocuklarla daha nitelikli vakit geçirmesini, ilişki düzeylerinin artırılmasını, çocuk eğitiminin niteliğinin artırılmasını ve bu olumlu mirasın sonraki nesillere de aktırılmasını sağlayabilir. Bu nedenle bu ilişkilerin araştırılması önemlidir. Buradan hareketle, bu araştırmada algılanan ebeveyn ilişkisi ile yetişkinlikteki duygusal tepkisellik düzeyi ve bireyin kendi evliliğinde ebeveyn çocuk iletişim durumu arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri anket yöntemiyle en az bir çocuğu bulunan 390 kadın ve erkekten toplanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS programı üzerinde Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, t test ve ANOVA testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları kişinin kendi anne babasının aile ilişkilerini algılama düzeyi ile kendi duygusal tepkisellik düzeyi arasında bazı alt boyutlar açısından anlamlı ilişkileri olduğunu göstermiştir. Kişinin kendi anne babasının aile ilişkilerini algılama düzeyi ile kendi çocuğuyla iletişim düzeyi arasında da anlamlı ilişkilerin olduğu bulunmuştur. Duygusal tepkisellik düzeyleri ile çocukla iletişim düzeyi arasında da negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Algılanan ebeveyn ilişki düzeyinin eğitim düzeyine göre farklılaşmazken cinsiyete, yaşa, medeni duruma, anne eğitim düzeyine ve baba eğitim düzeyine göre bazı alt boyutları için farklılaştığı bulunmuştur. Duygusal tepkisellik düzeyinin yaşa, medeni duruma, anne eğitim düzeyine ve baba eğitim düzeyine göre farklılaşmazken cinsiyete ve eğitim düzeyine göre bazı alt boyutları için farklılaştığı bulunmuştur. Çocuğuyla iletişim düzeyinin medeni duruma ve anne eğitim düzeyine göre farklılaşmazken cinsiyete, yaşa, eğitim düzeyine ve baba eğitim düzeyine göre bazı alt boyutları için farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The family is where the character of the individual is shaped. Starting from the mother's womb, the individual is under the influence of his parents until he dies. The influence coming from parent particularly in infancy and childhood affects the individual's own feelings, attitudes and behaviors, and the individual can transfer these feelings, attitudes and behaviors inherited from his family to his own children. Understanding this relationship network can enable parents to spend more quality time with their children, increase their level of relationship, increase the quality of children's education, and pass on this positive legacy to future generations. Therefore, it is important to investigate these relationships. From this point of view, in this study, it was aimed to examine the relationships between the perceived parental relationship and the level of emotional reactivity in adulthood and the parent-child communication status in the individual's own marriage. The data of the study were collected from 390 men and women who have at least one child by questionnaire method. The data of the study were analyzed by using Pearson product moment correlation analysis, t test and ANOVA test on SPSS program. The findings of the study showed that there is a significant relationship between one's own parents' perception of family relationships and one's own emotional reactivity level in terms of some sub-dimensions. It was also found that there are significant relationship between the level of perception of family relations of one's own parents and the level of communication with one's own child. Negatively significant relationships were also found between emotional reactivity levels and the level of communication with the child. While the perceived parental relationship level did not differ according to education level, it was found to differ for some sub-dimensions according to gender, age, marital status, mother's education level and father's education level. While the level of emotional reactivity did not differ according to age, marital status, mother's education level and father's education level, it was found to differ for some sub-dimensions according to gender and education level. While the level of communication with her child did not differ according to marital status and mother's education level, it was found to differ for some sub-dimensions according to gender, age, education level and father's education level.