Hüseyin Akyüz'ün hikâye ve romanları üzerine tematik bir inceleme
A thematic review on the stories and novels of Hüseyin Akyüz
- Tez No: 757195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR ZORKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hüseyin Akyüz, Hikâye, Roman, Tematik İnceleme, İşçi, Hüseyin Akyüz, Story, Novel, Thematic Review, Worker İssues
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Hüseyin Akyüz, Türk edebiyatının önemli hikâye ve roman yazarlarından biridir. Toplumcu yazarlar arasında daha çok İşçi edebiyatı alanında eserleri bulunmaktadır. Yazarın içinde bulunduğu topluma karşı duyduğu sorumluluk ve kendisinin de işçi kökenli oluşu onda böyle bir duyarlılık meydana getirmiştir. Böylece yazdıklarında daha çok işçilere, onların sömürülen emeklerine, yaşadıkları zorluklara değinmeye çalışmıştır. Onun bireysel temalara eğildiği eserleri de mevcuttur fakat toplumsal meselelere daha sık yer vermiştir. Dolayısıyla tüm bunların ışığında söz konusu bu çalışmada yazarın hikâye ve romanları tematik açıdan ele alınıp incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Akyüz is one of the most important story and novelist authors of Turkish literature. Among the social writers, he has mostly works in the field of labor literature. The author's responsibility towards the society he was in and his working-class origin created such a sensitivity in him. Thus, in his writings, he tried to address the workers, their exploited labors, the difficulties they experienced. There are also works in which he focuses on individual themes, but he has more often included social issues. Therefore, in the light of all this, the stories and novels of the author are discussed and examined from a thematic point of view.