Fibromyaljide sarkopeni değerlendirimi ve ev egzersiz programının etkinliği
Assessment of sarcopenia in patients with fibromyalgiaand efficiency of home exercise programme
- Tez No: 757203
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA ÜNLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, Sarkopeni, Ultrason, Egzersiz, Fibromyalgia Syndrome, Sarcopenia, Ultrasound, Exercise
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: ACR 2016 tanı kriterlerine göre FMS tanısı olan olguların sarkopeni bakımından klinik ve US ile objektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca sarkopeni için etkinliği önemle vurgulanan germe ve güçlendirme egzersizin etkinliği irdelendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01 Ocak 2022- 1 Eylül 2022 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniklerine başvuran FMS ACR 2016 tanı kriterlerine göre FMS olarak sınıflandırılan 60 hasta dahil edilmiştir. Polikliniğe başvuran hastalardan çalışmaya katılmayı kabul edenler, internet aracılığıyla ulaşılan randomizasyon şemasına göre 2 gruba ayrıldı. Bu gruplardan birine hekim tarafından uygulamalı gösterilen ve görsel kartlarla desteklenen kontrollü ev egzersiz programı verildi. Diğer gruba serbest ve denetimsiz egzersiz yapmaları söylendi. Sadece sözel olarak düzenli egzersiz yapmaları önerildi. Hastalar başlangıç ve 12 haftalık egzersiz tedavisi sonrası US ile kas kalınlığı ölçümü, dinamometre ile el kavrama kuvveti, altı metre yürüme hızı testi, beş defa oturup kalkma testi, zamanlı kalk ve yürü testi, BDÖ, FEA, EBSS ile değerlendirildi. Bulgular: Sosyodemografik verileri incelendiğinde gruplar arası fark saptanmadı. Kasların US ile değerlendirilmesi sonucunda tedavi sonrasında gruplar arası fark saptanmadı. Ancak kas kalınlığının egzersiz sonrası ve öncesi değerleri farkının gruplar arası karşılaştırılmasında biseps braki ve kuadriseps femoris kasında kontrollü egzersiz grubu lehine anlamlı fark saptandı. Bunlara ek olarak kontrollü egzersiz grubunda hastaların grup içi değerlendirilmesinde kas kalınlığı artışı saptandı. El kavrama kuvveti izlem sonrası kontrollü egzersiz grubunda hem grup içi hem de gruplar arası karşılaştırmada daha anlamlı gelişme gösterdi. Fiziksel fonksiyon değerlendirme testlerinde anlamlı artışlar saptandı. BDÖ ve FEA skorlarında kontrollü egzersiz grubunda anlamlı azalma saptandı. Sonuç: Hastaların kontrollü ev egzersizi programı sonrası US ile ölçülen kas kalınlığında artış, fiziksel performansında artış, depresyon düzeyinde azalma ve FEA sonuçlarında azalma meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives : It was aimed to evaluate patients with FMS diagnosis according to ACR 2016 diagnostic criteria in terms of sarcopenia clinically and objectively with US. In addition, the effectiveness of stretching and strengthening exercise, which is emphasized for sarcopenia, was examined. Materials and Methods: Sixty patients classified as FMS according to FMS ACR 2016 diagnostic criteria, who applied to Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital Physical Medicine and Rehabilitation Department Polyclinics between 01 January 2022 and 1 September 2022 were included in our study. Among the patients who applied to the outpatient clinic, those who accepted to participate in the study were divided into 2 groups according to the randomization scheme accessed via the internet. One of these groups was given a controlled home exercise program, which was demonstrated by the physician and supported by visual cards. The other group was told to exercise freely and unsupervised. They were advised to exercise regularly, only verbally. The patients were evaluated with US, muscle thickness measurement, hand grip strength with dynamometer, six-meter walking speed test, five times sit and stand test, timed get up and go test, BDI, FIQ, EBSS, at the beginning and after 12 weeks of exercise therapy. Results: When the sociodemographic data were analyzed, no difference was found between the groups. As a result of the evaluation of the muscles with US, there was no difference between the groups after the treatment. However, in the comparison of the difference between the post-exercise and preexercise values of muscle thickness, a significant difference was found in favor of the controlled exercise group in the biceps brachii and quadriceps femoris muscles. In addition to these, an increase in muscle thickness was found in the in-group evaluation of the patients in the controlled exercise group. Hand grip strength showed a more significant improvement in both in-group and between-group comparisons in the controlled exercise group after the followup. Significant increases were found in physical function assessment tests. There was a significant decrease in BDI and FIQ scores in the controlled exercise group. Conclusion: After the controlled home exercise program of the patients, an increase in muscle thickness measured by US, an increase in physical performance, a decrease in depression level and a decrease in FIQ results were observed.