Selim Sabit'in Muhtasar Tarih-i Osmanî adlı eserinin transkripsiyonu
Transcription of Selim Sabit's Muhtasar Tarih-i Osmanî
- Tez No: 757226
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENVER EMRE ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Selim Sabit, Muhtasar Tarih-i Osmanî, ders kitapları, eğitim, tarih, Selim Sabit, Muhtasar Tarih-i Osmanî, textbooks, education, history
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmamızda Selim Sabit'in“Muhtasar Tarih-i Osmanî”adlı eserinin 1878 yılı ikinci basımı incelenmiştir. 1869 yılında çıkartılan Maarif-i Umumiye Nizamnamesi kararı gereğince Sıbyan mekteplerinin müfredatına Tarih dersi konulmuştu. Selim Sabit'in ilkokul öğrencilerine, Osmanlı tarihini öğretmek amacıyla yazdığı Muhtasar Tarih-i Osmanî'si, Sıbyan mekteplerinde okutulan ilk Tarih ders kitabı olma niteliği taşımaktadır ve bu eser, 38 sayfadan oluşmaktadır. Kitap, padişahların hayatı dışında dönemin bazı sosyal olaylarından da bahsetmektedir. Tez çalışmamızın“Giriş”bölümünde konu, amaç, önem, sınırlılıklar ve yöntemin dışında Selim Sabit'in hayatı, eserleri ve Türk eğitim tarihindeki yeri ve önemi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümünde ise“Muhtasar Tarih-i Osmanî”adlı eserin Latin alfabesine çevirisi yapılmıştır. Eserin daha kolay anlaşılabilmesi amacıyla eserdeki günümüz Türkçesinde kullanmadığımız veya az kullandığımız kelimeler için bir sözlük oluşturulmuştur. Eserin değerlendirilmesi birinci bölümün sonuna eklenmiştir. Ayrıca çalışmamızın son kısmında“Ekler”adı altında orijinal metine yer verilmiştir. Sonuç olarak çevirisini yaptığımız bu çalışma hem dönemin tarih anlayışına hem de günümüzde ilkokullarda okutulan Tarih dersine ışık tutacak önemli bir eserdir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the second edition of Selim Sabit's“Muhtasar Tarih-i Osmanî”in 1878 was examined. In accordance with the decision of the Maarif-i Umumiye Nizamnamesi, which was enacted in 1869, the History course was included in the curriculum of primary schools. The Muhtasar Tarih-i Osmanî, written by Selim Sabit to teach Ottoman History to primary school students, is the first History textbook taught in primary schools, and this work consists of 38 pages. Apart from the life of the sultans, the book also mentions some social events of the period.In the“Introduction”section of our thesis, besides the subject, purpose, importance, limitations and method, general information about Selim Sabit's life, works and his place and importance in Turkish education history are given. In the secont part, the work called“Muhtasar Tarihi-i Osmanî”was translated into Latin alphabet. In order to make the work easier to understand, a dictionary has been created for the words in the work that we do not use or rarely use in today's Turkish. The evaluation of the work is added at the end of the secont section. In addition, in the last part of our study, the original text is included under the name of“Appendix”. As a result, this study, which we have translated, is an important work that will enlighten both the understanding of History of the period and the History lesson taught in primary schools today.