Two matching algorithms for derial images
Havadan çekilmiş görüntüler için iki eşleme algoritması
  1. Tez No: 75724
  2. Yazar: DAVUT ÇULHA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Öznitelikler, Havadan Çekilmiş Görüntüler, Kayma, Dönme, Eşleme iv, Linear Features, Aerial Images, Translation, Rotation, Matching m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz HAVADAN ÇEKİLMİŞ GÖRÜNTÜLER İÇİN İKİ EŞLEME ALGORİTMASI Çulha, Davut Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Volkan Atalay Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Marifi Güler Eylül 1998, 62 sayfa Dik olarak çekilmiş görüntüler için özniteliğe dayalı iki eşleme algoritması sunulmaktadır. Algoritmalar, görüntüler arasında sadece kayma olduğunda daha iyi çalışmaktadır. Bu nedenle, görüntüler öncelikle aralarındaki dönmeye göre normalleştirilir. Birinci algoritma genel bir ölçüm kullanan gevşetme-etiketleme algoritmasıdır. ikinci algoritmada ise görüntüler arasındaki kaymaya karşılık ge len genel yer değiştirme vektörü yinelemeli bir şekilde bulunur. Burada, ana düşünce birbirine karşılık gelen özniteliklerin arasındaki uzaklığın en aza indirgen mesidir. Durağan ve video görüntülerinin birleştirilerek tek bir panaromik görüntü haline getirilmesi uygulamaları da gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TWO MATCHING ALGORITHMS FOR AERIAL IMAGES Çulha, Davut M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Volkan Atalay Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Marifi Güler September 1998, 62 pages Two feature-based matching algorithms for orthographic images are presented. The algorithms perform better when there is only translational shift. Therefore, the images are normalized according to the rotation between them. The first algorithm is a relaxation labeling algorithm using a global measure. In the second algorithm general displacement vector corresponding to the translation between the images is iteratively found. The idea is to minimize distances between the corresponding features. Applications on still images and video mosaicing are demonstrated.