Development of the process planning module for a desktop CAD/CAM package for rotational components
Dönel parçalar için masa üstü CAD/CAM paketine işlem planlama modülü geliştirme
- Tez No: 75725
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Process Planning, CAPP, Rotational Components IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZ DÖNEL PARÇALAR İÇİN MASA ÜSTÜ CAD/CAM PAKETİNE İŞLEM PLANLAMA MODÜLÜ GELİŞTİRME Gönç (Başsoy), Ayça Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ömer Anlağan Eylül 1998, 106 sayfa Bu çalışmadaki amaç, dönel parçalar için masa üstü bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim paketine işlem planlama modülü geliştirmektir. Dış profiller için halihazırda işlem planlama modülü olmakla birlikte, iç profiller için işlem planlama modülü yoktur. Bu çalışma sayesinde, iç profiller için işlem planlama modülü geliştirilmiş, dış profiller için işlem planlama modülü iyileştirilmiştir. İşlem planlama için yapılan iyileştirmeler şunlardır: kesme parametrelerinin seçimi sırasında yüzey pürüzlülüğünün dikkate alınması,işlem sırasının, seçilen kesici takımların, kesme parametrelerinin, her işlem için yaklaşık işlem zamanlarının ve güç gereksinimlerinin, vb. bulunduğu işlem sayfasının yaratılması ve son olarak işlenebilecek maksimum parça boyutları, tezgahın hız sınırları, gücü ve verimi gibi özelliklerinin son işlemciye (post processor) eklenmesi ve bu verilerle işlem planlama sırasında gerekli kontrollerin yapılması. Anahtar Kelimeler : İşlem Planlama, Bilgisayar Destekli İşlem Planlama, Dönel Parçalar VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF THE PROCESS PLANNING MODULE FOR A DESKTOP CAD/CAM PACKAGE FOR ROTATIONAL COMPONENTS Gönç (Başsoy), Ayça M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ömer Anlağan September 1998, 106 pages The aim of the present study is to improve the existing process planning module for a pre-developed desktop CAD/CAM package for rotational parts. The pre-developed package already has a process planning module for external profiles but process planning module for internal profiles is missing. By the present study, process planning module for internal profiles is developed and process planning module for external profiles is improved. Improvements for process planning module are surface roughness consideration during the selection of machining parameters, operation sheet generation that presents the sequence of operations, cutting tools selected, mmachining parameters, approximate machining times and power requirements for each operation, etc., and finally addition of machine specifications to the post-processor module like maximum part dimensions that can be machined, spindle speed range, power and efficiency of the machine, etc. and doing the necessary checks during process planning with these information.