Fizyoterapistlerin kas iskelet sistemlerindeki ağrı varlığı ile tedavide kullanılan farklı yataklardan memnuniyetleri fiziksel iş yükleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the presence of pain in musculoskeletal systems of physiotherapists and their satisfaction with different beds used in treatment physical workloads
- Tez No: 757264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA TOPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kas İskelet Sistemi Ağrısı, Tedavi Yatakları, Fizyoterapistlerde İş Yükü, Musculoskeletal Pain, Treatment Bed, Workload of Physiotherapy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protez-Ortez ve Biyomekani Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Fizyoterapistlerin çalışma ortamlarında kullandıkları yatağın ve fiziksel iş yüklerinin mesleki hastalıklarla ilişkisini göstermek için planlandı. Dahil edilme ve dışlama kriterleri kapsamında 21- 50 yaş aralığında, en az bir yıldır çalışan, alkol/ilaç tüketimi fazla olmayan ve mesleğe başlamadan önce kas iskelet sistemi yaralanma tanısı olmayan 139 fizyoterapist çalışmaya dahil edildi. Kas iskelet sistemi ağrılarının değerlendirilmesinde İskandinav Kas İskelet Sorgu Anketi, fiziksel iş yükünün belirlenmesinde Fiziksel İş Yükü Anketi, yatak kullanım memnuniyetinin değerlendirmesinde ise yedi sorudan oluşturulan anket kullanıldı. Değerlendirmeler Google Forms aracılığı ile katılımcılara ulaştırıldı. Veriler arasındaki ilişki SPSS 23.0 programı kullanılarak Spearman Korelasyon Analizi ile belirlendi. Katılımcıların yaş ortalaması 28,00± 5,00 yıldı. Elli dördü erkek, seksen beşi kadın olan katılımcıların vücut kütle indeksleri medyan değeri 22,31 kg/ cm2 ve (IQR) çeyrekler arası aralık 20,42-24,34 kg/ cm2 idi. Spearman korelasyon analizi sonucunda ayarlanamayan yatak kullanım memnuniyeti ile on iki aylık dönemdeki diz ağrısı arasında negatif yönde orta derecede anlamlı ilişki bulundu (r= -0,446; p< 0,01). Ayarlanabilir yatak kullanım memnuniyeti ile bir yıllık bel ağrısından dolayı yapılan işlerin aksaması arasında ise negatif yönde orta derecede anlamlı ilişki bulundu (r= -0,469; p< 0,01). Ayarlanamayan yatak kullananlarda fiziksel iş yükü ile bir haftalık el/ el bileği ağrısı arasında pozitif yönde düşük- orta derecede ilişki bulundu (r= 0,387; p< 0,01). Ayarlanabilir ve ayarlanamayan yatak kullanım memnuniyeti ile fiziksel iş yükü arasında ilişki görülmedi (p> 0,05). Uzun dönemde uygunsuz yatak kullanımının biyomekaniksel olarak yanlış yüklenimlerle birlikte boyun ve belde ağrı oluşturabileceği düşünülmektedir. Çalışmamız ile fizyoterapistlerde meslek hastalıklarının önüne geçebilmek amacıyla ayarlanabilir yatak kullanılmasının gerekli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, which was planned to show the relationship between the beds used by physiotherapists in their working environments and their physical workloads with occupational diseases. Within the scope of the inclusion and exclusion criteria, 139 physiotherapists who were between the ages of 21- 50, had been working for at least one year, no excessive alcohol/drug consumption, and did not have a diagnosis of musculoskeletal injury before starting their profession were included in the study. The Scandinavian (Nordic) Musculoskeletal Questionnaire was used to assess musculoskeletal pain, Physical Workload Questionnaire was used to determine physical workload, and a questionnaire consisting of seven questions was used to evaluate bed use satisfaction. All evaluations were delivered to the participants via Google Forms. The relationship between the data was determined by Spearman Correlation Analysis using SPSS 23.0 program. The mean age of the participants was 28,00± 5,00 years. Fifty four of the participants were male and eighty five were female, with a median body mass index of 22,31 kg/ cm2 and an interquartile range (IQR) of 20,42- 24,34 kg/ cm2. As a result of the analyses, a negative and moderately significant relationship was found between satisfaction with the use of non-adjustable bed and knee pain at one year (r= -0,446; p< 0,01). There was a moderately significant negative correlation between satisfaction with the use of adjustable bed and disruption of work due to low back pain at one year(r= -0,469; p< 0,01). There was a low-moderate positive correlation between physical workload and at one week hand/ wrist pain (r= 0,387; p< 0,01). There was no relationship between satisfaction with adjustable and non-adjustable bed use and physical workload (p> 0,05). In the long term, it is thought that inappropriate bed use may cause pain in the neck and lower back due to biomechanically incorrect loading. Our study concluded that the use of adjustable beds is necessary to prevent occupational diseases in physiotherapists.