A Remote sensing study using landsat 5 TM imagery for geological mapping around Sungurlu (Çorum)
Sungurlu (Çorum) çevresinde jeolojik haritalama için landsat 5 TM görüntüsü ile uzaktan algılama çalışması
  1. Tez No: 75727
  2. Yazar: ERHAN KANSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Litolojik Haritalama, Çizgisellik Analizi, Uzaktan algılama, Landsat 5 TM, Sungurlu, AVIRIS vi
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZ SUNGURLU (ÇORUM) ÇEVRESİNDE JEOLOJİK HARİTALAMA İÇİN LANDSAT 5 TM GÖRÜNTÜSÜ İLE UZAKTAN ALGILAMA ÇALIŞMASI KANSU, Erhan Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Vedat Toprak Eylül 1998, 117 sayfa Çalışma alanı Orta Anadolu'nun kuzeyinde yer almakta ve Çankırı Havzası' na ve Kuzey Anadolu Ofiyolitik Karmaşığı'na ait yaklaşık 1200 km2 lik litolojik birimleri içine almaktadır. Yegane yapısal özellik olan Ezinepazarı-Sungurlu Fayı çalışma alanını GB-KD yönlü kesmektedir. Landsat 5 TM görüntüsünün geometrik düzeltmesi yapılmış ve daha sonra çalışma alanının sayısal arazi modeli (SAM) Harita Genel Komutanlığının 1:25,000 ölçekli topografik haritaları sayısallaştırılarak ve sayısallaştırılmış bu dağınık veri matris haline dönüştürülerek oluşturulmuştur. Landsat 5 TM görüntüsü incelenmiş, ve yüksek kovaryans ve düşük korelasyon katsayısına sahip olan bandlar kırmızı, yeşil, mavi (KYM) renkli monitörde gösterilmek için seçilmiştir. USGS tarafından hazırlanmış (Advanced Visible Infrared Imaging Spectroscopy) AVIRIS'e ait Tayf Arşivi kullanılarak varolan litolojlerin içerik ve kaynağını tahmin etmek içinbazı band kombinasyonları görsel olarak yorumlanmıştır. Temel bileşenler analizi (TBA) ve görüntü oranlama gibi bazı çokbandlı zenginleştirmeler uygulanmıştır. Bu yolla, litolojilerin sınırlan da zenginleştirilmiştir. Daha sonra çalışma alanı için bir litolojik harita oluşturulmuştur. Buna ek olarak daha önce seçilmiş olan 432 ve 531 TM band kombinasyonları, TM band 4 ve kaynaştırılmış SAM ve TBA531'in kullanılması ile bir çizgisellik haritası hazırlanmıştır. Bu iki harita birleştirilerek bir sonuç haritası oluşturulmuştur. Bu sonuç haritasının geçerliliği arazi çalışmaları ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A REMOTE SENSING STUDY USING LANDSAT 5 TM IMAGERY FOR GEOLOGICAL MAPPING AROUND SUNGURLU (ÇORUM) KANSU, Erhan M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Vedat Toprak September 1998, 117 pages The study area is located at the northern central Anatolia and covers about 1 200 km2 of the lithological units of Çankırı Basin and North Anatolian Ophiolitic Melange. Ezinepazan-Sungurlu Fault is the main structural feature passing through the study area from SW to NE. Landsat 5 TM image is geometrically corrected and after that digital elevation model (DEM) of the study area is prepared from the 1:25,000 scaled topographical maps of the General Command of Mapping by digitizing and converting the scattered digitized data into matrix form. Landsat 5 TM image is analyzed and bands having high covariance values and low correlation coefficients are selected in order to display in Red Green Blue (RGB) color monitor. Some band combinations are visually interpreted to suggest the content and the source of land cover using Spectral Library of Advanced Visible Infrared Imaging Spectroscopy (AVTRIS) mprepared by USGS. Some multiband enhancements such as principal component analysis (PCA) and image rationing are applied. These methods are used also for enhancing the boundaries of lithologies. After all, a lithological map is created for the study area. In addition, a lineation map is prepared using selected TM band combinations 432 and 531, TM band 4, and a fusion of DEM and PCA 531. Both maps are combined into a resultant map. The validity of the resultant map is tested by field studies. KeyWords: Lithological Mapping, Lineament Analysis, Remote sensing, Landsat 5 TM, Sungurlu, AVIRIS IV