İşgücü farklılıklarının kariyer yönetimine etkisinde etik değerlerin aracı rolü
The mediating role of ethical values in the influence of labor difference on career management
  1. Tez No: 757303
  2. Yazar: ÇAĞLA AYDUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer yönetimi, işgücü farklılığı, farklılık yönetimi, etik, Career management, workforce diversity, diversity management, ethic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu araştırmanın yapılmasının temel amacı işgücü farklılıkları ile kariyer yönetimi arasındaki ilişkide etik değerlerinin aracılık rolünün incelenmesidir. İşgücü farklılıklarının kariyer yönetimine etkisinde etik değerlerin aracı rolünü belirlemeye yönelik olarak hazırlanan bu çalışmanın birinci bölümünde işgücü farklılıkları, ikinci bölümünde kariyer yönetimi, üçüncü bölümünde etik değerler konusu hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise bahsedilen bu kavramlar arasındaki ilişkinin test edilmesi için nicel bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada işgücü farklılıkları, kariyer yönetimi ve etik değerler arasındaki ilişki incelenmiş ve farklı demografik özelliklerle (yaş, medeni durum, cinsiyet, görev, öğrenim durumu vb.) arasındaki ilişkiler de test edilmiştir. Araştırma Çorlu, Çerkezköy ve İstanbul'da faaliyet gösteren cam ve ilaç sektöründe çalışan bireyleri kapsamaktadır. Araştırma kapsamında rastgele örneklem yöntemi ile seçilen 398 çalışana ulaşılmış ancak 362 adet anket geçerli sayılmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formu; demografik özellikler, işgücü farklılığı ölçeği, kariyer yönetimi ölçeği ve etik değerler ölçeği olmak üzere toplamda dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın veri analizi SPSS 17.0 istatistiki analiz programı ile yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda işgücü farklılığı ile kariyer yönetimi arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki, işgücü farklılığı ile etik değerler arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki, kariyer yönetimi ile etik değerler arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the mediating role of ethical values in the relationship between workforce differences and career management. In the first part of this study, which was prepared to determine the mediator role of ethical values in the effect of labor difference on career management, information was given about labor differences, career management in the second part, ethical values in the third part. In the last part of the study, a quantitative research was conducted to test the relationship between these concepts. In the research, the relationship between workforce differences, career management and ethical values was examined and the relationships between different demographic characteristics (age, marital status, gender, duty, educational status, etc.) were also tested. The research includes individuals working in the glass and pharmaceutical industries operating in Çorlu, Çerkezköy and Istanbul. Within the scope of the research, 398 employees selected by random sampling method were reached, but 362 surveys were considered valid. The questionnaire, which is used as a data collection tool, consists of four parts in total: demographic characteristics, labor force difference scale, career management scale and ethical values scale. Data analysis of the research was done with SPSS 17.0 statistical analysis program. As a result of this study, a positive and significant relationship was found between workforce diversity and career management, a positive and significant relationship between workforce diversity and ethical values, and a positive and significant relationship between career management and ethical values.