Birinci Dünya Savaşı'nda Galiçya, Romanya ve Makedonya Cepheleri
The Galician, Romania and Macedonian Fronts in the First World War
  1. Tez No: 757310
  2. Yazar: BURAK BAYAZIT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya SavaĢı, Osmanlı, Galiçya, Romanya, Makedonya, First World War, Ottoman, Galicia, Romania, Macedonia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Birinci Dünya SavaĢı'nın baĢlamasının ardından Osmanlı Devleti, Almanya ile yaptığı ittifak antlaĢması gereği savaĢa dahil oldu. Osmanlı Devleti, savaĢta müttefiklerine yardım etmek için Avrupa'da yer alan Galiçya, Romanya ve Makedonya Cephelerine asker gönderdi. Galiçya Cephesi Rus saldırıları sonucu açılmıĢtı. Ġttifak kuvvetleri, bu cephede Rusların taarruzlarını durdurmaya çalıĢtılar. Yardım amaçlı giden Türk askerleri, Ġttifak kuvvetleri ile beraber Ruslara karĢı savaĢtılar. Türklerin müttefiklerine destek vermesiyle Rusların ilerlemesi durduruldu. Böylece, Türk birlikleri, bu cephedeki görevini tamamlayarak yurda döndü. Türk ordusunun müttefiklerine yardım için asker gönderdiği Romanya Cephesi ise Romanya'nın Ġtilaf Devletleri tarafında savaĢa girmesiyle açıldı. Romanya'nın savaĢa girmesi üzerine Ġttifak Devletleri, Romanya Cephesine asker gönderdiler. Türk askerleri de Ġttifak devletleri ile beraber bu cephede kısa sürede baĢarılar elde etti. Romanya Devleti, Ġttifak güçleri karĢısında uzun süre direnemedi. Cephenin açılmasından kısa süre sonra, Romanya, savaĢı kaybederek kuzeye doğru çekilmeye baĢladı. Ġttifak kuvvetleri, Romanya ordusunun çekilmesi sonrası Romanya topraklarının çoğunun kontrolünü ele geçirdi. Romanya'da Ġttifak Devletleri bir yönetim kurdular. Osmanlı Devleti de Romanya'da oluĢturulan yönetimde söz sahibi oldu. Türk askerleri Birinci Dünya SavaĢı'nın sonuna kadar Romanya'da kaldılar. Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da müttefiklerine yardım için asker gönderdiği diğer bir cephe ise Makedonya Cephesiydi. Ġtilaf Devletleri'nin Selanik çıkartmasının ardından Balkanlarda yeni cephe oluĢturmaları sonucu Türk kuvvetleri, Makedonya'ya gönderildi. Bulgaristan'a ve Balkanlara buradan ilerlemek isteyen Ġtilaf kuvvetlerini engellemek için Ġttifak kuvvetleri birliklerini Makedonya Cephesi'ne gönderdiler. Türk askerleri Makedonya Cephesi'nde uzun bir süre kaldı. Zamanla cephenin durağanlaĢması ve Türk birliklerine diğer cephelerde ihtiyaç duyulması gibi sebeplerle buradaki birlikler geri çağrıldı. Avrupa cephelerindeki savaĢta, Türk askerleri, müttefiklerine büyük katkılar sağlayarak görevlerini tamamladılar. Bu çalıĢmada, Birinci Dünya SavaĢı yıllarında Avrupa'daki cephelerin açılması, Türk askerlerinin Ġttifak Devletlerine yardım için buraya gönderilmesi, Türk askeri birliklerinin cephelerdeki faaliyetleri, baĢta Osmanlı Devleti'nin arĢiv belgeleri olmak üzere, konu ile ilgili kaynakların araĢtırılıp incelenmesi sonucu ortaya konulmaya çalıĢılacaktır.
Özet (Çeviri)
After the start of the First World War, the Ottoman State entered the war in accordance with the alliance agreement with Germany. The Ottoman State sent troops to the Galicia, Romania and Macedonian Fronts in Europe to help its allies in the war. The Galician Front was opened as a result of Russian attacks. Allied forces tried to stop the Russian offensive on this front. The Turkish soldiers, who went for aid, fought against the Russians together with the Allied forces. The Russian advance was halted as the Turks supported their allies. Thus, Turkish troops returned home after completing their duty on this front. The Romanian Front, where the Turkish army sent troops to help its allies, was opened when Romania entered the war on the side of the Allies. Upon Romania's entry into the war, the Central Powers sent troops to the Romanian Front. Turkish soldiers, together with the Allied Powers, achieved success in this front in a short time. The Romanian State could not resist for a long time against the Allied forces. Shortly after the front opened, Romania began to retreat northward, losing the war. Allied forces took control of most of Romanian territory after the withdrawal of the Romanian army. In Romania, the Central Powers established an administration. The Ottoman State also took part in the administration created in Romania. Turkish soldiers remained in Romania until the end of the First World War. Another front where the Ottoman State sent troops to help its allies in Europe was the Macedonian Front. After the Allied Powers landed in Selanik, Turkish forces were sent to Macedonia as a result of the formation of a new front in the Balkans. Central Powers sent their troops to the Macedonian Front to prevent the Allied forces that wanted to advance into Bulgaria and the Balkans from Selanik. Turkish soldiers stayed on the Macedonian Front for a long time. Over time, the troops here were recalled due to the stagnation of the front and the need for Turkish troops in other fronts. In the war on the European fronts, Turkish soldiers completed their duties by making great contributions to their allies. In this study, the opening of the fronts in Europe during the First World War, Sending Turkish soldiers These fronts to help the Central Powers and the activities of the Turkish military units on the fronts will be tried to be revealed as a result of researching and examining the sources related to the subject, primarily to use the archive documents of the Ottoman State.