Geri Dön

Resilience as the bright side of trauma: Roles of social support, cognitive reappraisal and coping styles

Travmanın aydınlık yüzü olarak psıkolojik dayanıklılık: Sosyal destek, bilişsel yeniden değerlendirme ve baş etme mekanizmalarının rolleri

  1. Tez No: 757331
  2. Yazar: DERİN KUBİLAY
  3. Danışmanlar: DR. SENA CÜRE ACER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154

Özet

Travma, ruh sağlığı üzerindeki etkisi sebebiyle pek çok araştırma tarafından incelenmiştir. Bir diğer yandan, psikolojik dayanıklılık, zorlu yaşam olaylarına karşı başarılı bir şekilde uyum sağlama süreci olarak tanımlanır. Psikolojik dayanıklılığın travmatik semptomlarla başa çıkmak adına sahip olduğu rol düşünüldüğünde bu kavramın bileşenlerini anlamak çok önemlidir. Bu araştırmanın amacı, travmatik deneyimlerin aracı rolüyle birlikte psikolojik dayanıklılığı yordayan etmenleri incelemektir. Bu bağlamda sosyal destek, bilişsel yeniden değerlendirme ve uyumlu başa çıkma becerileri, psikolojik dayanıklılığı yordayan faktörler olarak araştırılacaktır. Travma ise aracı değişken olarak ele alınacaktır. Bu çalışmaya 314 yetişkin (%34'ü erkek; %66'sı kadın) çevrimiçi anket yöntemi ile katılmıştır. Ölçüm araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Travmatik Stres Belirti Ölçeği, Başa Çıkma Stratejisi Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'nin Gözden Geçirilmiş Formu, Duygusal Düzenleme Anketi ve Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Çok Değişkenli Varyans Analizi (MANOVA), Pearson Korelasyon Analizi, Hiyerarşik Regresyon Analizi, Bağımsız Grup t-testi ve üç Aracılık Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre sosyal destek, bilişsel yeniden değerlendirme ve uyumlu baş etme mekanizması psikolojik dayanıklılığı yordamaktadır. Hem sosyal destek hem de bilişsel yeniden değerlendirme, travma ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide aracı bir role sahiptir. Ancak, uyumlu baş etme mekanizmasının travma ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide aracı bir rolü bulunmamıştır. Sosyo-demografik faktörlere göre ise kadın olmak ve romantik bir ilişki içerisinde bulunmak, psikolojik dayanıklılığı arttıran etmenler olarak bulunmuştur. Bu araştırma sonuçlarına göre sosyal kaynakları olan, bilişsel yeniden değerlendirme becerilerini kullanan ve uyumlu baş etme kapasitesine sahip olan bireyler psikolojik olarak daha dayanıklıdır.

Özet (Çeviri)

Trauma is a widely studied concept that has a remarkable impact on mental health. On the other hand, resilience is the process of successfully adapting to challenging life events. Regarding resilience as a key factor to cope with traumatic symptoms, it is critical to understand its components. The purpose of this study is to explore underlying mechanisms of resilience through traumatic experiences. In this context; social support, cognitive reappraisal, and adaptive coping skills are examined under the predictor factors of resilience. Moreover, trauma is taken into the consideration as a mediator variable. In this study, socio-demographic form, Traumatic Stress Symptom Scale, Coping Strategy Indicator, Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) and Resilience Scale for Adults were used as measurement tools. A Multivariate Analysis of Variance (MANOVA), Pearson Correlations, Hierarchical Regression Analysis, Independent t-tests and three Mediation Analyses were conducted for examining research questions. The results showed that social support, cognitive reappraisal, and adaptive coping predicts resilience. Social support and cognitive reappraisal are mediating the relationship between trauma and resilience. However, adaptive coping skills have no indirect effect for the relationship between trauma and resilience. Regarding gender and marital status, being female and having a romantic relationship are found as socio-demographic factors to increase resiliency. These findings suggested that individuals who have relevant social support resources, cognitive reappraisal skills, and adaptive coping capacity are more likely to become resilient.

Benzer Tezler

  1. Diyarbakır Silvan Gazi İlkokulu (Bedri Bey Konağı) koruma önerisi

    The preservation proposal of Diyarbakir Silvan Gazi Elementary School (Bedri Bey Mansion)

    BAŞAK AKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YEGAN KAHYA SAYAR

  2. Açıklanabilir yapay zeka yöntemleri ile toprak tuzluluğu haritalarının üretilmesi

    Soil salinity mapping using explainable artificial intelligence methods

    SAMET AKSOY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Jeodezi ve Fotogrametriİstanbul Teknik Üniversitesi

    Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ELİF SERTEL

  3. Selçuklular zamanında Kayseri'de ilmi ve kültürel faaliyetler

    Scientifik and cultural activities in Kayseri in the period of Seljuks

    DİLBER İLİMLİ USUL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    TarihSelçuk Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. MİKAİL BAYRAM

  4. Kentsel tasarımda görselleştirme tekniklerinin yanıltma gücü

    Misleading ability of visualization techniques in urban design

    İREM DÜZGÜNOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TURGAY KEREM KORAMAZ

  5. Dönüşümlü şiftlerde çalışan hemşirelerde uyku düzeni değişimlerinin incelenmesi

    Investigation of sleep orders changes in nursing who works by rotation shift

    MELEK KARAEFE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    HemşirelikHacettepe Üniversitesi

    DOÇ.DR. GÜLŞEN TERAKYE