The mediating role of organizational culture over the effect of job satisfaction on organizational commitment
İş tatmininin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde örgütsel kültürün aracılık rolü
- Tez No: 757342
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CEMİL ULUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Kültür, Örgüt Kültürü, Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Job Satisfaction, Culture, Organizational Culture, Commitment, Organizational Commitment
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
İletişim sektörü, toplumsal iletişim için teknolojik bir temel sağlar ve iş dünyasından devlete ve ailelere kadar bir toplumun temel işlemlerinde merkezi bir rol oynar. Bu sektördeki işletmeler rekabette öne geçme arzusunun verimlilik unsurlarından biri olan dış ve iç müşterilerin (çalışanların) memnuniyeti ile doğru orantılı olduğunu varsayarak maksimum fayda sağlamayı ve en üst düzeyde kar maksimizasyonu yaşamayı hedeflemektedir. İşletmelerin çalışanlarının iş tatmini, örgütsel bağlılığı ve örgüt kültürünün doğrudan verimlilik ve kâr ile ilgili olması nedeniyle şirketler, çalışanlarına gerekli hassasiyeti göstermeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, iletişim sektörü çalışanlarında örgüt kültürünün aracılık etkisi bağlamında iş tatmininin örgütsel bağlılık üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. İletişim sektöründe 3 Azerbaycan firmasında çalışan 193 çalışandan rastgele veri toplamak için kesitsel bir anket araştırma tasarımı kullanılmış ve Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM) ile analiz edilmiştir. Araştırmacı, aşağıdakileri içeren birkaç önemli önemli bulgu keşfetti: (a) İş Memnuniyeti, Örgütsel Bağlılığa önemli ölçüde ve olumlu katkıda bulunmaktadır. (b) Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir (c) İş Memnuniyetinin Örgütsel Bağlılığa katkıda bulunmasının altında yatan mekanizma, kısmen algılanan bir Örgüt Kültürünün varlığı ile açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Communication sector provides a technological foundation for societal communications and plays a central role in the fundamental operations of a society—from business to government to families. Companies in this sector aim to provide maximum benefit and experience profit maximization at the highest level, assuming that the desire to stay ahead of the competition is directly proportional to the satisfaction of external and internal customers (employees), which is one of the productivity elements. Due to the fact that the employees' job satisfaction, organizational commitment and the organizational culture of the companies are directly related to, productivity and profit, the companies aim to show the necessary sensitivity to their employees. In the research, the effects of job satisfaction on organizational commitment with the mediating effect of and organizational culture in communication sector's employees are emphasized. A cross-sectional survey research design was used to randomly collect data from 193 employees working in 3 Azerbaijani company in communication sector and it is analyzed through Structural Equation Modelling (SEM) The researcher discovered several key important findings that include: (a) Job Satisfaction significantly and positively contribute to Organizational Commitment. (b) Organizational Culture has positive impact on Organizational Commitment (c) The underlying mechanism through which Job Satisfaction contribute to Organizational Commitment is partially explained by the existence of a perceived Organizational Culture.