Spor sakatlıklarında hukuki sorumluluklar
Legal liabilities in sports injuries
  1. Tez No: 757350
  2. Yazar: SEDA KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Spor, Law, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Hukuku, Sakatlanma, Yaralanma, Ölüm, Sports, Sports Law, Injury, Laceration, Death
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Toplumsal hayatın içinde yer alan ve belirli kuralları olan bütün spor faaliyetlerinin hukuki bir yapıda ayrı bir yerinin olması düşüncesi ve spor sakatlıklarının hukuk kapsamında özellikle ele alınması amaçlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı Anayasada, Türk kanunlarında spor sakatlıklarına sebep olunabilecek kasti tutum ve davranışlara, ihmallere, ihlallere yönelik kanun maddesi, yönetmelik gibi bağlayıcı hükümlerin uygulamada emsal sayılabilecek örnekler olup olmadığının araştırılması, olası yasal ve kanuni boşluğun sebeplerinin araştırılması, bu boşluğu doldurabilecek, ihtiyaca cevap verebilecek kanun tekliflerinin yapılması için gerekli araştırmaların yapılmasıyla hukuki sorumlulukların yerine getirilmesinde katkı sağlaması beklenmektedir. Yöntem: Bu çalışmada betimsel literatür tarama tekniği kullanılmıştır. Konuyla ilgili önceden yazılan kitaplar, makaleler, tezler, internet kaynakları taranmış ve bu konuda çıkarılan yasa ve kanunlar irdelenmiş, hukuki olarak bir çerçeve çıkarılmaya çalışılmıştır. Bulgular: Spor Hukuku tarihi araştırıldığında spora özel bir hukuk dalının bulunmaması ancak tarihsel süreçte sporun ve sporcunun haklarını korumaya yönelik girişimlerin olduğu görülmektedir. Spor hukukunun ayrı bir hukuk dalı olarak uluslararası alandaki yerinin ulusal bağlamda henüz tam olarak dikkate alınır bir yasal sistem olmaması en temel bulgudur. Sonuç: Spor sakatlıklarında hukuki süreçlerin sistematik bir yapıda olması düşüncesiyle spor hukuku alternatif bir çözüm olarak düşünülmektedir. Kamu hukuku ve özel hukuk kapsamında ele alınan birçok spor hukuku davası, kapsamı ve neticesi itibariyle hukukun ayrı bir bilim dalı olarak düşünülünce bu çalışmanın alan yazına katkısı önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed that all sports activities that take place in social life and have certain rules have a separate place in a legal structure and that sports injuries are handled specifically within the scope of law. The purpose of this research is to investigate whether there are examples in the Constitution such as the law article and regulation on intentional attitudes and behaviors, negligence, violations that may cause sports injuries in Turkish laws, to investigate the causes of possible legal and legal gaps, to conduct the necessary researches to make legislative proposals that can fill this gap and respond to the needs and to fulfill the legal responsibilities is expected to contribute to the introduction. Method: In this study, descriptive literature review technique was used. Previously written books, articles, theses, internet resources on the subject were scanned and the laws and laws enacted on this subject were examined and a legal framework was tried to be drawn. Findings: When the history of Sports Law is researched, it is seen that there is no branch of law specific to sports, but there are attempts to protect the rights of sports and athletes in the historical process. The most basic finding is that the place of sports law in the international arena as a separate branch of law is not yet a legal system that can be fully taken into account in the national context. Conclusion: Sports law is considered as an alternative solution with the idea that legal processes in sports injuries are systematic. When many sports law cases handled within the scope of public and private law are considered as a separate branch of law in terms of their scope and result, the contribution of this study to the literature is important.