İnhaler tedavi alan çocuklarda kukla ve stres balonu uygulamasının çocukların anksiyete düzeyine etkisi
The effect of pupil and stress balloon application on children's anxiety level in children taking inhaler treatment
  1. Tez No: 757371
  2. Yazar: AYŞENUR ERKİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, inhaler tedavi, kukla uygulaması, nebülizatör, stres balonu uygulaması, Anxiety, inhaler therapy, nebulizer, puppet application, stress balloon application
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, inhaler tedavi alan çocuklarda kukla ve stres balonu uygulamasının çocukların anksiyetesi düzeyine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Araştırmanın evrenini Temmuz – Ekim 2021 tarihleri arasında araştırmanın yapıldığı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Birimi'nde inhaler tedavi alan 2-10 yaş arasındaki çocuklar oluşturdu. Araştırmanın örneklemini, belirtilmiş olan tarih aralığında Çocuk Acil Birimi'ne başvuran ve örneklem seçim kriterlerine uyan 159 çocuk oluşturdu. Araştırmaya dahil edilen çocuklar, randomize olarak 2 deney, 1 kontrol grubu olarak 3 gruba ayrıldı. (Kontrol grubu (n=53), kukla grubu (n=53), stres balonu grubu (n=53). Grupların oluşturulmasında bilgisayar destekli randomizasyondan yararlanıldı. Araştırmaya ait veriler,“Ebeveyn Çocuk Tanıtıcı Bilgi Formu'' ve ”Çocukların Duygusal Dışa Vurumunu Değerlendirme Ölçeği'' ile toplandı. SPSS 22.0 programı ile veriler analiz edildi. Anlamlılık düzeyi p0,05). Kukla grubundaki (6,83±1,7) ve stres balonu grubundaki (7,75±2,73) inhaler tedavi alan çocukların anksiyete puan ortalamaları kontrol grubundaki çocuklara göre (14,86±8,5) düşük bulundu (p0,05). İnhaler tedavi alan çocuklarda kukla ve stres balonu uygulaması anksiyeteyi azaltmada etkilidir. Her iki uygulama da inhaler tedavi alan çocuklarda anksiyeteyi azaltmak için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of puppet and stress balloon application on children's anxiety level in children receiving inhaler treatment. The population of the study consisted of children aged 2-10 who received inhaler treatment in the Pediatric Emergency Unit of the Istanbul University Medical Faculty Hospital, where the research was conducted between July and October 2021. The sample of the study consisted of 159 children who applied to the Pediatric Emergency Unit within the specified date range and met the sample selection criteria. The children included in the study were randomly divided into 3 groups as 2 experimental and 1 control group. (Control group (n=53), puppet group (n=53), stress balloon group (n=53) Computer-assisted randomization was used in the formation of the groups. Data belonging to the study were collected from the“Parent Child Descriptive Information Form”and“Children's Emotional Expression Form”. It was collected with the“Beat Evaluation Scale”. The data were analyzed with the SPSS 22.0 program. The level of significance was accepted as p0.05). The mean anxiety scores of the children in the puppet group (6.83±1.7) and the stress balloon group (7.75±2.73) who received inhaler treatment were found to be lower than the children in the control group (14.86±8.5) (p< 0.05). Although the anxiety scores of the children in the puppet group were lower than those in the stress balloon group, no statistically significant difference was found between the groups when the groups were compared (p>0.05). Puppet and stress balloon application is effective in reducing anxiety in children receiving inhaler treatment. Both applications can be used to reduce anxiety in children receiving inhaler therapy.