2017-2021 tarihleri arasında ortopedi ameliyathanesinde kalça ve diz artroplastisi ameliyatı yapılan hastalarda postoperatif analjezi yöntemlerinin ve kullanılan analjeziklerin retrospektif analizi
Retrospective analysis of postoperative analgesia methods and analgesics used in patients WHO underwent hip and knee arthroplasty in the orthopedic operating room between 2017-2021
  1. Tez No: 757419
  2. Yazar: SEYMUR MAMMADOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÖZ GERGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Erciyes Üniversitesi, primer kalça ve diz artroplastisi, postoperatif analjezi yöntemleri, analjezikler, Erciyes University, primary hip and knee arthroplasty, postoperative analgesia methods, analgesics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu retrospektif araştırmada 2017-2021 yılları arasında ERU TIP Fakültesi hastanesinde kalça ve diz artroplastisi yapılan hastalarda postoperatif analjezi yöntemlerinin ve kullanılan analjeziklerin analizi yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Etik kurul onayı alındıktan sonra, ortopedi ameliyathanesinde 2017-2021 yılları arasında primer kalça ve diz artroplastisi ameliyatı yapılan hastalarda postoperatif analjezi yöntemlerinin ve kullanılan analjeziklerin retrospektif dağılımı değerlendirilmiştir.Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi HBYS sisteminden 2017-2021 yılları içerisinde kalça ve diz artroplastisi ameliyatı yapılmış 604 hasta dosyası taranarak çalışmaya alınmıştır.Takip formlarından demografik bulguları (yaş cinsiyet) ,ASA aralıkları ,uygulanan anestezi tipi (genel anestezi,spinal anestezi, kombine ,spinal e,pidural anestezi,periferik blok) ve kullanılan analjezik ilaçlar kayıt edildi. Bulgular: Çalışmada 153 (%25,3) erkek ve 451 (%74,4) kadın olmak üzere toplam 604 hasta yer almıştır. Hastaların yaşları 29-85 yıl aralığında ve yaş ortalaması 64,9±9,6 yıl idi. Hastaların 219'una (%36,3) genel, 270'ine (%44,7) spinal ve 115'ine (%19,0) kombine anestezi uygulanmıştır. ASA skoru 1-4 aralığındadır ve medyan ASA skoru 2'dir. Deksketoprofen trometamol kullanılan hasta sayısı 570 (%94,4), Diklofenak sodyum kullanılan hasta sayısı 40 (%6,6), Morfin HCL kullanılan hasta sayısı 76 (%12,6), Parasetamol kullanılan hasta sayısı 284 (%47,0), Petidin HCL kullanılan hasta sayısı 424 (%70,2) ve Tramadol HCL kullanılan hasta sayısı 37'dir (%6,1). Hasta kontrollü analjezi verilen 125 hastanın 83'ünde (%66,4) Bupivacaine, 42'sinde (%33,6) ise Morfin HCL verilmiştir. Periferik sinir bloğu uygulanan 112 hastanın 48'inde (%42,8) Adduktor kanal bloğu, 18'inde (%16,1) Fascia illiaca kompartman blok ve 46'sında (%41,1) PENG bloğu uygulanmıştır. Sonuçlar:. Genel anestezi altında yapılan ameliyat sonrası hastalarda postoperatif analjezi için opioid kullanımı yüksek iken; periferik sinir bloğu ile kombine edilmesi durumunda ise daha düşük opioid tüketimi gözlenmiştir. Uygun doz aralığının saptanması etkin analjezi yönteminin belirlenmesi ve hasta sonuçlarına olan etkilerini değerlendirebilmek amacıyla daha geniş hasta popülasyonunda prospektif randomize kontrollü çalışmara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This retrospective view is the examination of postoperative analgesics and analgesics used in hip and knee arthroplasty at the retrospective ERU Medical Faculty hospital between 2017-2021. Materials and Methods: After obtaining the approval of the Erciyes University Ethics committee, the retrospective distribution of postoperative analgesia methods and analgesics used in patients who underwent primary hip and knee arthroplasty surgery between 2017-2021 in the orthopedic operating room was evaluated. From the follow-up forms, demographic findings (age and sex), ASA ranges, type of anesthesia applied (general anesthesia, spinal anesthesia, combined, spinal e, pidural anesthesia, peripheral block) and analgesic drugs used were recorded. Results: A total of 604 patients, 153 (25.3%) men and 451 (74.4%) women, were included in the study. The ages of the patients ranged from 29 to 85 years, with a mean age of 64.9±9.6 years. General anesthesia was used in 219 (36.3%) patients, spinal anesthesia in 270 (44.7%) and combined anesthesia in 115 (19.0%). The ASA score is in the range of 1-4, and the median ASA score is 2. The number of patients using dexketoprofen trometamol was 570 (94.4%), the number of patients using diclofenac sodium was 40 (6.6%), the number of patients using Morphine HCL was 76 (12.6%), the number of patients using paracetamol was 284 (47.0%) , The number of patients using Pethidine HCL was 424 (70.2%) and the number of patients using Tramadol HCL was 37 (6.1%). Buviciane was given in 83 (66.4%) of 125 patients who were given patient-controlled analgesia, and Morphine HCL was given in 42 (33.6%). Of 112 patients who underwent peripheral nerve block, 48 (42.8%) had adductor canal block, 18 (16.1%) had Fascia illiaca compartment block, and 46 (41.1%) had PENG block. Conclusions: While the use of opioids for postoperative analgesia is high in patients after surgery performed under general anesthesia; When combined with peripheral nerve block, lower opioid consumption was observed. Prospective randomized controlled studies are needed in a larger patient population in order to determine the appropriate dose range, determine the effective analgesia method and evaluate its effects on patient outcomes.