Mantık ve kodlama eğitimi alan öğrencilerin başarılarının belirlenmesi
Determining the success of students taking logic and coding training
  1. Tez No: 757502
  2. Yazar: MEHMET SIDIK EKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN EZENTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Mantık, Kodlama, Bilimsel kodlama, Robotik kodlama, Logic, Coding, Scientific coding, Robotic coding
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bilimsel ve teknolojik gelişmeler toplumsal ihtiyaçların değişmesine ve yeni mesleklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Gelişme ve değişimler eğitim sürecini de etkilemekte eğitimi gelişmeye ve değişmeye zorlamaktadır. Bilgisayar ve internet teknolojilerindeki gelişmeler ile birlikte eğitim kurumlarında kodlama derslerine yer verilmeye başlanmış olup, eğitim kurumlarının rekabet gücünü artıran bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Kodlama eğitiminin temelini oluşturan mantık olmakla birlikte, sadece ortaöğretim 9.sınıf matematik dersi öğretim programında yer verilmektedir. Bu araştırmanın amacı, mantık ve kodlama eğitimi alan öğrencilerin başarılarının belirlenmesidir. Bu kapsamda Matematik öğretim programında yer alan kazanımlara uygun Mantık Başarı Testi geliştirilmiştir. Araştırma tarama modelinde tasarlanmış ve örneklemi amaçlı örnekleme desenine göre seçilmiştir. Araştırma sonucunda, kodlama eğitimi alan 9. Sınıf öğrencilerinin Mantık Başarı testinden daha yüksek puan aldıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Scientific and technological developments cause changes in social needs and the emergence of new professions. Developments and changes also affect the education process and force education to develop and change. With the developments in computer and internet technologies, coding lessons have started to be given in educational institutions, and it appears as an element that increases the competitiveness of educational institutions. Although the basis of coding education is logic, it is only included in the 9th grade mathematics curriculum of secondary education. The aim of this research is to determine the success of the students who receive logic and coding education. In this context, a Logic Achievement Test was developed in accordance with the achievements in the Mathematics curriculum. The research was designed in the scanning model and the sample was selected according to the purposeful sampling pattern. As a result of the research, it was determined that the 9th grade students who took coding education got higher scores from the Logic Achievement test.