Dijitalleşme ve distopyalar üzerine felsefi bir değerlendirme
A philosophical evaluation on digitization and dystopias
- Tez No: 757506
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Felsefe, Siyasal Bilimler, Science and Technology, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Technology, Digitalization, Distopia, Surveillance, Personal Data, Privacy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnsanoğlu geçmişten günümüze kadar ütopik bir dünya içerisinde yaşamanın hayalini kurmuştur. Bu nedenden dolayı birçok düşünür de kendi ütopyalarını oluşturarak mutlu bir toplumun nasıl olması gerektiği üzerine çalışmalar üretmişlerdir. Modern dünyanın özgür ve refah yaşam vaadi, artık yerini distopya evreninde karamsar ve baskıcı bir yaşam korkusuna bırakmaya başlamıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızın bir parçası olan akıllı telefonlar ve bilgisayarlar, bir yandan hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırsa da bir yandan da internet üzerinde yaptığımız her arama, kullandığımız her uygulama, konum bilgilerimiz başta olmak üzere birçok kişisel veri kaydedilmekte; bu da teknolojinin bir gözetim aracı olarak kullanılması endişesini yaratmaktadır. Bununla beraber gelecek için tasarlanmakta olan veya tasarlanmış ama henüz kamuya sunulmayan birçok dönüştürücü teknolojinin bulunduğu bilgisine dayalı olarak yeni birçok toplumsal ve etik problemin muhtemel olduğunu söylemek de mümkündür. Distopik dünya tasarımlarında ana problem mahremiyetin yok edilmesi, gözetim ve gözetlemenin denetim aracı olarak halk üzerinde kullanılması gibi konularda sıklıkla tartışılmaktadır. Bu çalışmada ele alınacak olan dört distopya örneğinden yola çıkılarak, günümüzdeki mahremiyet ihlallerine ve yeni alışkanlıklarımızın ortaya çıkmasıyla insanın kendisini isteyerek ifşa etmesi, gözetleyip gözetlenmesi gibi etik problemlere değinilip tarihselliği ile birlikte aktarılmaya çalışılacaktır. Teknolojinin getirmiş olduğu olumlu etkilerinin yanında olumsuz etkileri de incelenmeye çalışılıp, insani değerlerimizin korunması, dijital teknolojiler için etik ve hukuki bir zemininin oluşturulması gerektiği üzerinde durulmaya çalışılacaktır. Anahtar kelime: Teknoloji, Dijitalleşme, Distopya, Gözetim, Kişisel Veriler, Mahremiyet.
Özet (Çeviri)
Mankind has dreamed of living in the utopian world from past to present. For this reason, many thinkers have created their own utopias and studied on how a happy society should be. The promise of a free and prosperous life in the modern world has now begun to leave its place to a pessimistic and oppressive fear of life in the dystopian universe. Smart phones and computers, which are a part of our lives with the developing technology, make our lives easier on the one hand, but on the other hand, every search we make on the internet, every application we use, and many other personal data, especially our location information, are recorded. Therefore, this raises concerns about the use of technology as a surveillance tool. However, it is also possible to say that many new social and ethical problems will arise by using our idea that there are many transformative technologies have already being designed or designed for the future but not yet made available to the public. Although the main problem in dystopian world designs is the destruction of privacy, the use of surveillance and surveillance on the public as a means of control issues such as frequently discussed. In this study, today's privacy violations and ethical problems such as self-disclosure, spying and surveillance with the emergence of our new habits will be discussed and tried to be conveyed with their historicity. In addition to the positive effects of technology, it will be tried to examine its negative effects, and it will be tried to focus on the need for protection of our human values and the creation of an ethical and legal basis.