The use of quizlet in teaching vocabulary to 9th grade EFL students
9. sınıf İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilere kelime öğretiminde quızlet uygulaması
- Tez No: 757619
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Kelime Kartları, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Türk Lise Öğrencileri, Kelime Öğretimi, Quizlet, Digital Flashcards, Turkish EFL High School Students, Vocabulary Teaching, Quizlet
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Son yıllarda, eğitim alanında dijital yerlilerin ihtiyaçlarını karşılamak için dijital ve çevrimiçi kelime kartları gibi çok sayıda yenilikçi araç ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, bu çalışmada, dijital kelime kartı aracı Quizlet'in İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin kelime edinimi ve telaffuz gelişimi üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, Quizlet grubundaki 26 katılımcıyla yapılan yarı yapılandırılmış görüşme ile öğrencilerin Quizlet kullanım algısı araştırılmıştır. Çalışma biri Quizlet grubu (S=26), diğeri ise kontrol grubu (S=26) olan 9. sınıf öğrencilerinin sınıflarında yürütülmüştür. Veri toplamak için deneysel karma araştırma tasarımı uygulanmıştır. Test öncesi ve sonrası Laufer ve Goldstein (2004) ve Webb'den (2009) uyarlanmıştır. Testler Quizlet'in kelime öğrenimi ve telaffuz üzerindeki etkinliğini değerlendirmek için iki grupta uygulanmıştır. Bu araştırmanın bulguları, Quizlet grubu öğrencilerinin test öncesi ve sonrası puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Quizlet ve kontrol grubu karşılaştırıldığında, her iki grup da puanlarını farklı oranlarda arttırmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünün bulguları, Quizlet grubu öğrencilerinin kelimede gerekli yeri vurgulamada en az başarılı oldukları sonucuna varmıştır. Son olarak, görüşmelerin sonuçları katılımcıların yarısından fazlasının Quizlet'i kullanma görüşlerinin çoğunlukla olumlu olduğunu desteklemiştir. Çalışma, öğretmenlerin dijital yerliler olarak adlandırılan günümüz öğrencileri için dijital araçları öğrenme kaynağı olarak değerlendirmeleri ve denemeleri gerektiği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, numerous innovative tools such as digital and online flashcards have emerged in the education field to meet the needs of digital natives. Therefore, in the present study, it was aimed at investigating the impact of a digital flashcard tool, Quizlet, on vocabulary acquisition and pronunciation improvement of Turkish EFL learners. Besides, learners' perception of using Quizlet was investigated through a semi-structured interview with 26 participants in the Quizlet group. The study was conducted in classes of 9th graders: one of them is a Quizlet group (N=26), and the other one is a regular class (N=26). An experimental mixed methods research design was implemented to gather data. Pre and post-tests were adapted from Laufer and Goldstein (2004) and Webb (2009). The tests were implemented in two groups to evaluate the effectiveness of Quizlet on vocabulary learning and pronunciation. The findings of this research indicated that there was a statistically significant difference between the Quizlet group learners' pre and post-test scores. When the Quizlet group and regular class were compared, it was found out that both increased their scores at different rates. The findings of the second part of the study concluded that the Quizlet group learners were the least successful in word stress. Lastly, the results of the interviews supported that more than half of the participants' opinions of using Quizlet were mostly positive. The study concluded with that the teachers should evaluate and try digital tools as learning resources for today's learners as digital natives.