Hafif kafa travması ile başvuran pediatrik hastalarda CATCH, PECARN ve CHALICE klinik karar verme kurallarının karşılaştırılması
Comparison of CATCH, PECARN and CHALICE clinical decision rules in pediatric patients with mild head trauma
  1. Tez No: 643133
  2. Yazar: GİZEM MERAL ATİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER ALTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: CATCH, CHALICE, minör kafa travması, PECARN pediatrik yaralanmalar, CATCH, CHALICE, minor head trauma, PECARN, pediatric injury
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Hafif kafa travması ile başvuran 18 yaş altı hastalarda PECARN, CATCH, CHALICE uluslararası klinik karar verme kurallarının karşılaştırmalı bir şekilde güvenilirlik ve özgüllüğünün belirlenmesi. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel olarak bu çalışmaya 01.10.2019- 08.03.2020 tarihleri arasında Acil Beyin Cerrahisi Polikliniği' ne başvuran 18 yaş altı künt kafa travması öyküsü olan hastalardan, hekimin BBT çekimine karar verdiği, GKS 13 ve üzerinde olan, yasal temsilcilerinin onamı verdiği tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. 18 yaş ve üstü olan, GKS 13 altında olan, penetran kafa travmalı, diğer sistemlerinde travma olan, izole önemsiz yüz travmalı ve çalışmaya katılmayı reddeden hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalara, PECARN, CATCH ve CHALICE klinik karar verme kuralları uygulanarak bu üç uluslararası kurallar bütününün kriterleri değerlendirilerek kayıt altına alındı. Bu veriler hastaların bilgisayarlı beyin tomografisi sonuçları ile kıyaslandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 1004 hastanın tamamına PECARN kuralları, 966' sına CATCH ve CHALICE kuralları uygulandı. Her üç kurallar bütünün BBT sonuçlarının pozitif olma ve hastane yatış gerekliliği ile ilişkisi istatistiksel olarak değerlendirildi. BBT sonuç pozitifliği açısından PECARN için duyarlılık %82,76, özgüllük %45,03; CATCH için duyarlılık %89,29, özgüllük %47,44; CHALICE için duyarlılık %7,14; özgüllük %92,26 olarak hesaplandı. Hastane yatış gerekliliği değerlendirmesinde ise; PECARN için duyarlılık %83,87, özgüllük %45,12; CATCH için duyarlılık %90, özgüllük %47,54; CHALICE için duyarlılık %10, özgüllük %91,35 olarak hesaplandı. PECARN ve CATCH kurallarının BBT sonuçlarının pozitifliğinde ve hastaneye yatış gerekliliğini saptamada istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkili olduğu saptandı. PECARN kuralları içerisinde yer alan, ebeveyne göre davranış anormalliği ve frontal dışı SCALP hematomu varlığı kriterleri 2-14 yaş grubunda, 2 yaş altı grup ile kıyaslandığında BT sonuçlarının pozitifliğini etkilemektedir. Sonuç: Çalışmamızda değerlendirdiğimiz üç klinik karar verme kurallarından, PECARN ve CATCH kurallarının BBT' de pozitif sonuç saptama ve hastaneye yatış gerekliliği açısından istatistiksel olarak duyarlı olduğu görülmüştür. PECARN ve CATCH kuralların uygulanmasının BBT çekimini güvenilir şekilde azaltacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to determine the sensitivity and specificity of PECARN, CATCH and CHALICE, international clinical decision rules, in patients under 18 years of age who applied with mild head trauma. Matherial and Method: All patients who were admitted to the Emergency Neurosurgery Clinic with a history of blunt head trauma under the age of 18, who were decided to have a CT imaging by the clinician were included in the study. Other inclusion criteria are GCS being 13 and above, and approving to participate in the study. Patients aged 18 and over, under GCS 13, with penetrating head trauma, with rauma in other systems, isolated insignificant facial trauma and refusing to participate in the study were excluded. PECARN, CATCH and CHALICE clinical decision rules were applied to the patients included in the study, and the criteria of all three international rules were evaluated and recorded. These data were compared with the results of computed tomography imaging. This study was conducted prospectively from 01 October 2019 to 08 March 2020. Results: 1004 patients are included in this study. PECARN rules were applied to all; CATCH and CHALICE rules were applied to 966 patients. All three clinical decision rules were statistically evaluated in relation to the positive CT imaging results and hospitalization status of the whole. The highest point validation sensitivities were shown for CATCH rules (89,29%), followed by PECARN rules (82.76%) and CHALICE rules (10%). It was determined that the criteria of PECARN and CATCH rules were statistically significant in the positivity of CT imaging results and requirement of hospitalization. Criteria of behavior abnormality according to parents and presence of non-frontal SCALP hematoma, which are included in the PECARN rules, affect the positivity of CT imaging in the 2-14 age group compared to the group under 2 years of age. Conclusion: In three clinical decision rules that evaluated, PECARN and CATCH were found to be statistically sensitive for CT imaging and necessity of hospitalization. We believe that the implementation of PECARN and CATCH rules will reliably reduce CT imaging.