0-12 aylık bebeği olan ve emziren annelerin anne sütü bankası ile ilgili görüşlerinin belirlenmesi
Determining the views of breastfeeding mothers with 0-12 months old babies about the breast milk bank
  1. Tez No: 757644
  2. Yazar: DEMET ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: 0-12 Aylık Bebek, Emzirme, Anne Sütü, Anne Sütü Bankası, Hemşirelik
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma 0-12 aylık bebeği olan ve emziren annelerin anne sütü bankası ile ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel türde bir araştırmadır. Araştırma Mersin Şehir Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği ile Çocuk Polikliniği'ne başvuran, 0-12 aylık bebeği olan ve emziren anneler üzerinde Ekim 2021-Eylül 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini belirtilen polikliniklere başvuran ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 160 anne oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Anne Sütü Bankasına İlişkin Görüşler Formu”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzdelik değerleri ile ki-kare testi kullanılmıştır. Çalışmada annelerin %55,0'ının 20-29 yaş grubunda olduğu, %50,0'ının ortaokul veya lise düzeyinde eğitime sahip olduğu, %90,0'ının çalışmadığı, %60,6'sının gelirinin giderden az olduğu tespit edilmiştir. Annelerin anne sütü bankası kurulması ile ilgili görüşlerinin çoğunlukla olumlu olduğu, anne sütü bankalarının Sağlık Bakanlığı tarafından işletilmesini doğru buldukları, kurulan anne sütü bankalarının ilerleyen dönemlerde ticari kuruluşlar halini alabileceğine inandıkları ve süt bankasından beslenen bebeklerin ilerleyen zamanlarda evlenmelerinin uygun olmadığı görüşlerinin baskın olduğu belirlenmiştir. Annelerin anne sütü bankası ile ilgili görüşlerini, yaşının, eğitim düzeyinin ve gelir düzeyinin etkilediği, yaşayan çocuk sayısının etkilemediği tespit edilmiştir. Toplumun anne sütü bankası ile ilgili bilgi eksikliğinin ve endişelerinin giderilmesi için kitle iletişim araçları aracılığı ile Sağlık Bakanlığı destekli topluma yönelik eğitimlerin yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the views of breastfeeding mothers with 0-12 months old babies about breast milk banks. It is a descriptive and cross-sectional study. The research was carried out between October 2021 and September 2022 on mothers who applied to Mersin City Research and Application Hospital Gynecology and Obstetrics Polyclinic and Pediatrics Polyclinic, with 0-12 month old babies and breastfeeding mothers. The sample of the study consisted of 160 mothers who applied to the polyclinics mentioned above and volunteered to participate in the study.“Descriptive Information Form”and“Opinions on Breast Milk Bank”were used to collect data. Number and percentage values and the chi-square test were used in the evaluation of the data. The study determined that 55,0% of the mothers were in the 20-29 age group, 50,0% had secondary-high school education, 90,0% were not working, and 60,6% had less than their income. It has been determined that the views of mothers about the establishment of a breast milk bank are mostly positive, they find it correct to run the breast milk banks by the Ministry of Health, and they believe that the established breast milk banks can become commercial establishments in the future, and the views that it is not appropriate for babies fed from milk banks to marry in the future are dominant. It has been determined that the mothers'views about the breast milk bank are affected by their age, education level, and income level, but not by the number of living children. To eliminate the society's lack of information and concerns about breast milk banks, it has been suggested to conduct training for the society supported by the Ministry of Health through mass media.