Dijital sanatın gösterim yöntemlerine heykel perspektifinden bakış ile üç boyutlu sanal sanat yapıtlarının sergilenme olanaklarının incelenmesi
Investigation of the possibilities of exhibition of three dimensional virtual artworks with a view of digital arts display methods from the perspecitve of sculpture
  1. Tez No: 757662
  2. Yazar: OZAN UYGAN
  3. Danışmanlar: PROF. RAHMİ ATALAY
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Heykel, Dijital Sanat, Sanal Gerçeklik, Sergileme, Bilgisayar, Digital Sculpture, Digital Art, Virtual Reality, Display, Computer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Heykel sanatı 20. yy'da modern sanat ve ardından gelen postmodern dönemde, biçim ve içerik bağlamlarında büyük değişiklikler geçirmiştir. Heykel, insanın görme duyusunun yarattığı üç boyutlu algıya dayanan, uzamsal bir sanattır. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren hızla gelişen bilgisayar ve elektronik teknolojilerinin kullanımı önceki medya araçlarını katlayan bir hızla artmış, 1990'larda internet gündelik yaşamda sıklıkla kullanılmaya başlanmış ve bu gelişmeler sanata da etki etmiştir. Önce bilgisayar sanatı, sonra dijital sanat kendilerine has özellikleri ile ayrı bir kategori olarak ortaya çıkmış ve bu sanat alanları, diğer sanat mecraları ile etkileşime girmiştir. Dijital sanat yapıtlarının satılma, sergilenme, arşivleme, konservasyon faaliyetleri geleneksel-den farklı olduğundan, başlangıçta ana akım sanat dünyası ile mesafeli olmuş fakat, dijital sanat üreticileri, kendi topluluklarını ve kurumlarını yaratmış ve bu mecrayı geliştirmiştir. Bilgisayar ve benzeri cihazların görüntüleme arabirimleri olan ekranlar-da insan bilgisayar arayüzlerinin geliştirilmesi, bu cihazları görsel bir yapıya bürün-dürmüştür. Bilgisayar grafiklerinde üç boyutlu nesnelerin görüntülenmesine dair araştırmalar ve üç boyutlu uzamsal algıyı sağlayan görüntüleme sistemleri, heykelde tasarım ve üretime katkı sağlamasının yanında, dijital ortamlarda yaratılan uzamlarda üç boyutlu sanat yapıtlarının yapılabilmesine olanak tanıyarak, tamamen fiziksel olarak görülen heykel sanatının, yalnızca sanal ortamlarda üretilip izleyiciye sunulabilmesine olanak tanımıştır.
Özet (Çeviri)
The art of sculpture has undergone great changes in the context of form and content in the 20th century, in modern art and in the postmodern period that followed. Sculpture is a spatial art based on the three-dimensional perception created by the human sense of sight. Since the second half of the century, the use of rapidly developing computer and electronic technologies has increased at a rate that doubles the previous media tools, the internet has been used frequently in daily life in the 1990s, and these developments have also affected art. First, computer art and then digital art emerged as a separate category with their own unique features, and these art fields interacted with other art mediums. Since the sales, exhibition, archiving and conservation activities of digital artworks are different from the traditional, they were distant from the mainstream art world at the beginning, but digital art producers created their own communities and institutions and developed this medium. The development of human-computer interfaces on screens, which are the display interfaces of computers and similar devices, gave these devices a visual structure. Researches on displaying three-dimensional objects in computer graphics and imaging systems that provide three-dimensional spatial perception not only contribute to the design and production of sculpture, but also allow the creation of three-dimensional works of art in spaces created in digital envi-ronments, allowing the art of sculpture, which is seen purely physically, to be produced and presented to the audience only in virtual environments.