Sosyo-ekonomik statünün toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsel mitler değişkenleri aracılığıyla cinsel doyuma etkisinin ölçülmesi
Measuring the effect of socio-economic status on sexual satisfaction through gender roles and sexual myths
  1. Tez No: 757747
  2. Yazar: TUĞÇE KIZILAKÇA SOYASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ÖZGÜR İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Doyum, Cinsiyet Rolleri, Cinsel Mitler, Sosyo-Ekonomik Statü, Gender Roles, Sexual Myths, Sexual Satisfaction, Socio-Economic Status
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Cinsel sağlık; bedensel, duygusal, zihinsel ve sosyal olarak cinsel varoluşun bileşimidir ve bu alanın iyi olması diğer sağlık alanlarına da yansır. Cinsel doyum cinsel sağlığın önemli bileşenlerinden biridir. Bilinmektedir ki cinsel doyum sosyo-ekonomik statü(sosyal sınıf), toplumsal cinsiyet rolleri algısı ve cinsel mitlere inanma derecesi gibi değişkenlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir.. Özellikle sosyo ekonomik statünün farklılaşması hem cinsel doyumu hem de cinsel sağlığı oldukça etkileyebilmektedir. Aynı zamanda sosyo-ekonomik düzeydeki farklılaşmalar bireylerin toplumsal cinsiyet rolleri algılama ve deneyimleme, cinsel mitlere inanama derecelerini de değiştirebilmektedir. Bu araştırmada da bu ilişki yapısal eşitlik modeli ile açıklanacaktır. Örnekleme gönüllülük esasıyla Bem Cinsiyet Rolleri, Cinsel Mitler Ölçeği, Yeni Cinsel Doyum Ölçeği, Sosyo-Ekonomik Statü Ölçüm Aracı uygulanacaktır. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkan sonucun cinsel sağlık konusunda koruyucu önleyici çalışmalara ışık tutması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sexual health: It is a combination of physical, emotional, mental and social sexual existence, and the goodness of this area is reflected in other health areas. Sexual satisfaction is one of the important components of sexual health. It is known that sexual satisfaction is associated with variables such as socio-economic status (social class), perception of gender roles, and degree of belief in sexual myths. Especially, the differentiation of socio-economic status can significantly affect both sexual satisfaction and sexual health. At the same time, differences in socio-economic level can change the degree to which individuals perceive and experience gender roles and believe in sexual myths. In this study, this relationship will be explained with the structural equation model. Bem Gender Roles, Sexual Myths Scale, New Sexual Satisfaction Scale, Socio-Economic Status Measurement Tool will be applied to the sampling on a voluntary basis. The result obtained as a result of the evaluation of the data is aimed to shed light on preventive and preventive studies on sexual health.