Glutensiz beslenme ve yüksek yağlı beslenmenin deneysel ortodontik diş hareketine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of gluten-free diet and high-fat diet on experimental orthodontic tooth movement in rats
  1. Tez No: 757748
  2. Yazar: ZEYNEP BALAT ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ KARAÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Diş Hekimliği, Nutrition and Dietetics, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glutensiz Diyet, İmmunohistokimya, Kemik Remodelingi, Ortodontik Diş Hareketi, Yüksek Yağlı Diyet, Bone Remodeling, Gluten-Free Diet, High-Fat Diet, Immunohistochemistry, Orthodontic Tooth Movement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı glutensiz beslenme ve yağlı diyetle beslenmenin ortodontik diş hareketi sırasında oluşan kemik yapımı ve yıkımı üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 30 adet Sprague-Dawley rat kontrol, standart diyet (SD), yüksek yağlı diyet (YYD) ve glutensiz diyetle (GD) beslenenler olmak üzere 4 gruba ayrıldı. SD,YYD,GD gruplarına ortodontik aparey uygulandı. Hayvanlar 10 hafta süreyle beslendi ve 14 günlük ortodontik kuvvet uygulaması sonrası sakrifiye edildi. Gerilim ve basınç taraflarında BMP-2, OPN, RANKL ve OPG belirteçleri immunohistokimyasal olarak incelendi. Bulgular: Gerilim bölgesinde; GD grubunda OPN oranı tüm gruplardan yüksek bulundu (p0.05). Sonuç: Ortodontik diş hareketi hızı ve tedavi süresi diyet farklılıklarına bağlı olarak değişebilmektedir. Bu çalışma glutensiz beslenme ve ortodontik diş hareketi açısından literatürdeki ilk çalışmadır. Glutensiz beslenen ratlarda kemik yıkımının daha az, yüksek yağlı beslenenlerde ise yıkımın daha şiddetli olduğu gözlemlenmiştir. Ancak, bu konuda ileri deneysel ve klinik araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effects of gluten-free and high-fat diets on bone resorption and apposition during orthodontic tooth movement. Materials and Methods: 30 Sprague-Dawley rats were divided into four groups: control, standard diet (SD), high-fat diet (HFD), and gluten-free diet (GFD). Orthodontic appliances were applied to SD, HFD, and GFD groups. Animals were fed for ten weeks and sacrificed after 14 days of the orthodontic force application. BMP-2, OPN, RANKL, and OPG markers were examined immunohistochemically on both tension and pressure sides. Result: On the tension side, the OPN ratio was higher in the GFD group than in all groups (p0.05). Conclusion: The rate of orthodontic tooth movement and treatment duration may depend on diet differences. This study is the first in the literature regarding gluten-free diet and orthodontic tooth movement. It was observed that bone resorption was less in gluten-free diet and more severe in high-fat diet in rats. However, further experimental and clinical studies are needed on this subject.