Koroner arter bypass greft (KABG) ameliyatı olacak hastalara ameliyat öncesi verilen video ve broşür destekli eğitimin hastaların anksiyete, yaşam bulguları ve ağrıları üzerine etkisi
The effect of video and brochure-supported education given to patients undergoing coronary artery bypass graft (CABG) surgery before surgery on anxiety, vital signs and pain of patients
  1. Tez No: 757752
  2. Yazar: HATİCE ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Hemşirelik, Broşür ve Video Eğitimi, Anksiyete, Yaşam Bulguları, Koroner Arter Bypass Greft, Pain, Nursing, Brochure and Video Training, Anxiety, Vital Signs, Coronary Arter By-pass Graft
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma; Koroner arter bypass greft ameliyatı olacak hastalara ameliyat öncesi hastaların video ve broşür eğitimin anksiyete, yaşam bulguları ve ağrıları üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı.Bu araştırma deney ve kontrol grubu oluşturularak planlandı ve deneysel tipteki araştırmanın verileri 1 Mart 2022- 30 Haziran 2022 tarihleri arasında SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Hastanesi Uygulama ve Araştırma Merkezinde kardiyovasküler cerrahi servisinde yatışı yapılan ve bypass ameliyatı olacak olan tüm hastalardan toplandı. Evreni bilinen örneklemde güven düzeyi %95 alınarak hesaplama yapıldığında araştırmaya dahil edilecek hasta sayısı 60 bulundu. Hastalar kontrol (n=30) ve deney (n=30) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Veriler hasta tanıtım formu, Hastane Anksiyete ve Depresyon ölçeği, Visual Analog Skala ölçeği ve yaşam bulgularını değerlendirme formu ile araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile toplandı. Hastaların formlar için harcadıkları ortalama süre 15-20 dakika arası oldu. Kontrol grubuna broşür destekli eğitim 20-40 dakika yüz yüze verildi. Deney grubu hastalarında ise dizüstü bilgisayarla benzer bilgiler görsel ve işitsel video ile anlatıldı. Video eğitimi de 40 dakika sürdü. Veriler bilgisayarda SPPS 23.0 programında sayı, yüzdelik, student t-testiile değerlendirildi. SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Hastanesi Uygulama ve Araştırma Merkezinden gerekli izinler alındı. Hastalara çalışmanın amacı anlatıldı ve gönüllü hastaların katılımı sağlandı. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda hastane anksiyete/depresyon ölçeğinde hastaların anksiyete düzeylerinde istatistiksel olarakanlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Depresyon ölçeğinde ise istatistiksel olarakanlamlı fark bulundu (p0,05). Yaşam bulgularında ise anlamlı fark bulunmadı (p=0,433).Koroner arter bypass greft ameliyatı olacak hastalarınameliyatı öncesi ve sonrası anksiyete düzeylerini düşürmeye yönelik hasta eğitim programlarının planlanması hastaların ağrı düzeyini azaltabilir, yaşam bulgularını olumlu etkileyebilir ve anksiyetelerini azaltabilir. Bu nedenle bu planlı eğitimler hastalara verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of preoperative video and brochure training on anxiety, vital signs and pain of patients who will undergo coronary artery bypass graft surgery. This research was planned by creating an experimental and control group and,the data of the experimental of research type were collected from all patients hospitalized in the CVC service of SANKO University Sani Konukoğlu Hospital Application and Research Center between March 1, 2022, and June 30, 2022, and who would undergo bypass surgery. When the confidence level in the sample known to the universe was calculated by taking 95%, the number of patients to be included in the study was found to be 60. Patients were divided into two groups control (n=30) and experimental (n=30). The data were collected by the researcher using a face-to-face interview technique with a patient identification form, Hospital Anxiety and Depression Scale, Visual Analogue Scale and vital signs evaluation form. The average time patients spent on the forms was 15-20 minutes. The control group was given brochure-supported training face-to-face for 20-40 minutes. In the experimental group of patients' similar information was explained with a laptop computer through visual and auditory video. The video tutorial also lasted 40 minutes. The data were evaluated by number, percentage, student t-test in SPSS 23.0 program on the computer. Necessary permissions were obtained from SANKO University Sani Konukoğlu Hospital Application and Research Center. The aim of the study was explained to the patients and the participation of volunteer patients was ensured. In line with the findings obtained in the study, a statistically insignificant difference was found in the anxiety of the patients on the hospital anxiety/depression scale (p>0,05). There was a statistically significant difference in depression (p0.05). There was no significant difference in vital signs (p=0.433). Planning of patient education programs to reduce anxiety levels before and after the surgery of patients who will have coronary artery bypass graft surgery can reduce the pain level of patients, positively affect their vital signs and reduce their anxiety. For this reason, these planned trainings should be given to patients.