Direct leaching of Denizli-Tavas manganese ore with sulphuric acid
Denizli-Tavas manganez cevherinin sülfürik asit ile doğrudan liçi
- Tez No: 75777
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manganez, liç, sülfürik asit vı, Manganese, leaching, sulphuric acid IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
oz DENİZLİ-TAVAS MANGANEZ CEVHERİNİN SÜLFÜRİK ASİT İLE DOĞRUDAN LİÇİ YILMAZ, Mustafa Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz TOPKAYA Eylül 1998, 45 sayfa Bu tez çalışması, Denizli-Tavas manganez cevherinin sülfürik asit çözeltisi ile doğrudan liçinin incelenmesi ve elektrometalurjik işlemlerde kullanılabilecek manganezce zengin çözelti eldesi amacı ile yapıldı. Deneylerde kullanılan cevher örneğinin kimyasal analizinde %29.03 Mn, %5.65 Fe, %18.59 Si02, %7.26 CaO, vs. bulundu. Cevherdeki manganez mineralleri önem sırasına göre rodokrozit, manganit, psilomelan, piroluzit ve rodonit olarak tespit edildi. Cevherdeki esas gang mineralleri ise kalsit ve kuvarsdı. Doğrudan liç işleminde, liç süresi, sülfürik asit konsantrasyonu, katı-sıvı oranı ve çözelti sıcaklığı optimizasyonuna çalışılan parametrelerdir. Optimizasyon çalışmaları, 147 mikronun altına öğütülmüş cevherin cam balon içerisinde sabit karıştırma hızı ile yapıldı.Deneylerin sonucunda, 30 dakika liç süresi, 1.5 M H2SO4 konsantrasyonu, 1/6 katı- sıvı oranı ve 60 °C çözelti sıcaklığı, Denizli-Tavas manganez cevherinin endüstriyel üretim ekonomisi de göz önüne alındığında optimum şartlar olarak tespit edildi. Elde edilebilen en yüksek verim %77.8 olarak bulundu. Buna Denizli-Tavas manganez cevheri içinde bulunan ve sülfürik asit ile çözünemeyen manganez minerallerinin sebep olduğu anlaşıldı. Katı liç atıklarının X-ışınlan kırınım analizinden, sülfürik asit çözeltisinde çözünemeyen bu mangan minerallerinin cevherdeki piroluzit ve rodonit olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIRECT LEACHING OF DENİZLİ-TAVAS MANGANESE ORE WITH SULPHURIC ACID YILMAZ, Mustafa M.S., The Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yavuz TOPKAYA September 1998, 45 pages This thesis work was carried out to investigate the direct leaching of Denizli-Tavas manganese ore with sulphuric acid solution to obtain a manganese rich leach solution to be used in electrowinning. The chemical analysis of representative ore sample indicated that the ore contained 29.03% Mn, 5.65% Fe, 18.59% Si02, 7.26% CaO, etc. The major manganese minerals found were rhodochrosite, manganite, psilomelane, pyrolusite and rhodonite in decreasing order of importance. The major gangue minerals were calcite and quartz. The direct sulphuric acid leaching parameters optimized were leaching duration, sulphuric acid concentration, solid to liquid ratio and temperature of leaching. During these optimization tests done in a glass balloon, Denizli-Tavas manganese ore sample ground to less than 100 Tyler mesh (147 microns) was used and the magnetic iiistirring rate was kept constant. At the end of the experiments, it was determined that the optimum conditions of leaching were 1.5 M H2SO4 concentration, 60 °C leaching temperature, 30 minutes leaching duration and a solid to liquid ratio of 1/6. The maximum manganese leach recovery obtainable was 77.8%. It was found to be too difficult to increase the manganese leach recovery any further. The reason for the relatively low manganese leach recovery was the presence of manganese minerals in the ore sample that were insoluble in sulphuric acid solutions. The X-ray diffraction analysis of the leach residues showed that the low manganese leach recoveries were mainly due to the presence of pyrolusite, rhodonite, etc. in the ore.