6360 sayılı Kanunla mahalleye dönüşen belde belediyelerinde halkın memnuniyeti üzerine bir araştırma: Bursa Büyükşehir Belediyesi örneği
A survey on the satisfaction of the people in the towns converted to neighborhoods with the Law No. 6360: The case of Bursa Metropolitan Municipality
- Tez No: 757782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE ERDOĞAN ÖZBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: 6360 sayılı Kanun, Büyükşehir Belediyesi, Bursa, Belde Belediyesi, Law No. 6360, Metropolitan Municipality, Bursa, Town Municipality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Büyükşehirlerin yönetimi için oldukça planlı ve dikkatli düzenlemeler gerekmektedir. Büyükşehirle ilgili hukuki düzenlemelerden önemli reformlar öngören 6360 sayılı Kanun 2014 yılında yürürlüğe girmiştir. 6360 sayılı Kanun'la büyükşehirler ve ilçe belediyelerin yetki, görev ve kaynak kullanımlarında önemli değişiklikler yapılmıştır. Büyükşehirlerde bulunan il özel idareleri, belde belediyeleri ve köylerin tüzel kişiliğine son verilmiştir. Araştırmanın konusunu, 6360 sayılı Kanun ile yapılan değişikliklerle tüzel kişiliğine son verilen beldelerin mahalle statüsüne geçtikten sonra kaliteli ve etkin bir hizmet anlayışının yerelde hangi düzeyde yansıdığını ölçmek oluşturmaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemi ve anket tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemi olarak Bursa ilinin İznik ilçesine bağlı Boyalıca ve Elbeyli yeni mahalleleri ile Orhangazi ilçesine bağlı Yeniköy, Çakırlı, Sölöz, Yenisölöz ve Narlıca yeni mahalleleri belirlenmiştir. Elde edilen verilerin analizleri için SPSS 21.0 VE AMOS 22.0 istatistik yazılımlarından yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular çerçevesinde 6360 sayılı Kanun öncesi belde, kanun sonrası mahalleye dönüşen yerlerde hizmetlerin sunumunda belediyelerin yetersiz kaldığı, personel konusunda sıkıntı yaşandığı ve yerel idarecilere ulaşmakta ise problem yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Very planned and careful regulations are required for the management of metropolitan cities. Law No. 6360, which envisages important reforms from the legal regulations regarding the metropolitan city, entered into force in 2014. With the Law No. 6360, important changes were made in the authority, duty and resource use of metropolitan cities and district municipalities. The legal personality of special provincial administrations, town municipalities and villages in metropolitan areas was abolished. The subject of the research is to measure the level of reflection of a quality and effective service understanding in the local area after the towns whose legal personality was terminated with the amendments made with the Law No. 6360 became neighborhood status. The research was carried out with quantitative research method and survey technique. Boyalıca and Elbeyli new neighborhoods in Iznik district of Bursa province and Yeniköy, Çakırlı, Sölöz, Yenisölöz and Narlıca new neighborhoods in Orhangazi district were determined as the research sample. SPSS 21.0 and AMOS 22.0 statistical software were used for the analysis of the obtained data. Within the framework of the findings obtained in the research, it was concluded that the municipalities were insufficient in the provision of services in the places that were transformed into towns before the Law No. 6360 and neighborhoods after the law, there were problems in terms of personnel and there was a problem in reaching local administrators.