Pankreas kanseri hastalarında ubikitin spesifik peptidaz-22 (USP-22) enzim aktivitesinin prognostik önemi
In pancreas cancer patients prognostic importance of ubicitin specific peptidase-22 (USP-22) enzyme activity
- Tez No: 757795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Ubikitin spesifik peptidaz-22, USP-22, pankreas kanseri, Ubiquitin specific peptidase-22, USP-22, pancreatic cancer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Pankreas kanseri agresif seyirli maligniteler arasında yer almaktadır. Güncel tedavi ve gelişmelere rağmen hastalığın sağ kalım oranı oldukça düşüktür.Pankreas kanserli hastaların takibinde kullanılan herhangi bir moleküler ve biyolojik marker mevcut değildir. Bu nedenle hasta sağ kalım sonuçlarını tahmin etmeye yardımcı olmak ve tedavi hedeflerinin tanımlanmasını kolaylaştırmak için prognostik ve prediktif faktörlere ihtiyaç vardır. USP-22 gen transkripsiyonunu geniş ölçüde düzenleyen kanser progresyonu, metastaz ve prognozu ile ilişkili olan transkripsiyon düzenleyici histon asetilasyon kompleksi (SAGA:spt-ada-gcn5 asetil transferaz)'nin bir bileşenidir. Son yıllarda çeşitli kanser türlerinde araştırılan USP-22'nin yüksek enzim aktivitesinin kötü prognoza işaret ettiğine dair çalışmalar mevcuttur. Biz bu çalışmamızda 96 metastatik pankreas kanser hastasının kanserli dokularındaki USP-22 enzim aktivitesi ile klinikopatolojik veriler, PFS ve mOS arasındaki ilişki değerlendirdik. Hastaların demografik ve klinik özellikleri ile USP-22 grupları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilemedi. PFS için yapılan tek değişkenli analizlerde USP-22 yoğunluğu az olan (p:0.004), albümin değerleri normal aralıkta olan (p:0.021) ve folfirinox kemoterapisi uygulanan (p:0.007) hastaların PFS'si anlamlı düzeyde daha iyi tespit edildi. mOS için yapılan tek değişkenli analizlerde USP-22 yoğunluğu az olan(p:0.019),l aktat dehidroegenaz değerleri normal aralıkta olan (p:0.032), albümin değerleri normal aralıkta olan (p:0.009) ve folfirinox kemoterapisi uygulanan (p:0.033) hastaların mOS'si anlamlı düzeyde iyi tespit edildi. PFS ve mOS için yapılan çok değişkenli analizlerde USP-22 yoğunluğunun düşük olması PFS (HR:1.91, 95 % CI:1.20-3.04, p:0.006) ve mOS(HR:1.76, 95 % CI:1.13-2.74, p:0.011) açısından bağımsız değişken olarak tespit edildi. Tek değişkenli analizlerde folfirinox kemoterapisi alan hastalarda daha uzun PFS (p:0,007) ve mOS (p:0,033) tespit edilirken çok değişkenli analizlerde folfirinox kemoterapisi uygulanan hastalar PFS (HR:2.83, 95 % CI:1.27-6.30, p:0.011) ve mOS (HR:2.41, 95 % CI:1.14-5.08, p:0.020) açısından bağımsız değişken olarak tespit edildi. Sonuç olarak USP-22 yüksek enzim aktivitesi metastatik pankreas kanserli hastalarda kötü prognozla ilişkili olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Pancreatic cancer is among malignancies with an aggressive course. Despite current treatment and advances, the survival rate of the disease is very low. There are no molecular and biological markers used in the follow-up of patients with pancreatic cancer. Therefore, it helps to predict patient survival outcomes and facilitate the identification of treatment targets. Prognostic and predictive factors are needed for this. USP-22 is a component of the transcription regulator histone acetylation complex (SAGA: spt-ada-gcn5 acetyl transferase), which is widely associated with cancer progression, metastasis and prognosis, which regulates gene transcription.There are studies showing that the high enzyme activity of USP-22, which has been investigated in various cancer types in recent years, indicates a poor prognosis. In this study, we evaluated the relationship between USP-22 enzyme activity in cancerous tissues of 96 metastatic pancreatic cancer patients and clinopathological data, PFS and mOS. There was no significant relationship between the demographic and clinical characteristics of the patients and the USP-22 groups. In univariate analyzes for PFS, patients with low USP-22 density (p: 0.004), albumin values in the normal range (p: 0.021) and patients who were treated with folfirinox chemotherapy (p: 0.007) had a significantly better PFS. In the univariate analyzes for mOS, patients with low USP-22 density (p: 0.019), lactate dehydrogenase values in the normal range (p: 0.032), albumin values in the normal range (p: 0.009), and patients who received folfirinox chemotherapy (p: 0.033) mOS was significantly good. Low USP-22 density in multivariate analyzes for PFS and OS PFS (HR:1.91, 95 % CI:1.20-3.04, p:0.006) and mOS (HR:1.76, 95 % CI:1.13-2.74, p:0.011 ) was determined as the independent variable in terms of Longer PFS(p:0.007) and mOS(p:0.033) were detected in patients who received folfirinox chemotherapy in univariate analyzes, while patients who received folfirinox chemotherapy in multivariate analyzes had PFS (HR:2.83, 95% CI:1.27-6.30, p:0.011) and mOS (HR:2.41, 95% CI:1.14-5.08, p:0.020) was determined as an independent variable. As a result, USP-22 high enzyme activity was found to be associated with poor prognosis in patients with metastatic pancreatic cancer.