Endüstri 4.0 sürecinde Z kuşağının çalışma hayatındakı yeri ve önemi: Azerbaycan ve Türkiye karşılaştırması
The place and importance of generation Z in working life in the Industry 4.0 process: A comparison of Azerbaijan and Turkey
  1. Tez No: 757799
  2. Yazar: İNŞALLAH MUSAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI YUNUS TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Z Kuşağı, Çalışma Hayatı, Kuşaklar, Teknoloji, Industry 4.0, Generation Z, Working Life, Generations, Technology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Çalışma İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüzde teknolojik gelişmelerin ve çalışma hayatının önemli gelişmelerinden olan, Endüstri 4.0 süreci ile 21.Yüzyılın yeni nesli olan Z kuşağını birlikte değerlendirme ve incelemeyi konu edinen bu çalışmadaki amaç; Z kuşağının çalışma hayatındaki yeri ve öneminin anlaşılması ve aynı zamanda bu kuşağın bir önceki kuşaklardan farklı olan yönleri ortaya konulması olarak açıklanabilir. Diğer taraftan Z kuşağının karakteristik özellikleri ile olumlu ve olumsuz taraflarına da yer verilmiştir. Birinci sanayi devrimi, 1780 ve 1850 yılları arasında insanın kas gücü yerine, fabrikalarda, kömür ve buhar enerjisinin kullanılması ile başlamıştır. Elektriğin keşfedilmesiyle seri üretime geçilmiş ve üretimde ivme kazanılarak ikinci sanayi devrimine geçmiştir. Üçüncü sanayi devrimi internetin ortaya çıkmasıyla ivme kazanmıştır. Dördüncü sanayi devrimiyle yeni dönüşüme yol açılmış ve bilgi çağında dijital teknolojinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Teknoloji ile iç içe olan 21.Yüzyılın yeni ve genç nesline Z kuşağı denmiştir. Genç bir kuşak olarak görülen Z kuşağı, önceki kuşaklardan farklı olarak bilgiye daha hızlı ve kolay ulaşmaktadır. Z kuşağını tanımlayan en temel özellikler güven, özgürlük, bireysellik, teknolojiye bağımlılık ve hızdır. Z Kuşağı, dijital teknoloji araçlarını kullanarak aile, arkadaşları ve işarkadaşlarıyla iletişim halindedir. Z kuşağında bulunan bireyler için internetsiz bir yaşam neredeyse imkânsızdır. Günlük hayatlarında süratli hareket ederler ve verilen görevleri kolaylıkla yerine getirirler. Teknoloji uzmanlarının Z kuşağı için yaptığı çalışmalar dikkate alındığında, 2025 yılında robotların üretimde yer alacağı ve yaklaşık olarak bu oranın yüzde 45'e olacağı belirtiliyor. 21. YY 'da artık insan gücüne fazla gerek kalmayacağı belirtiliyor. Genel olarak gelecek kariyerinde ve iş hayatında Z kuşağı için bilgi ve teknolojinin gelişimi kaçınılmazdır. Bu çalışmada Türkiye ve Azerbaycan'da Z kuşağının çalışma hayatındaki durumları incelenmiş ve iş yerlerindeki yöneticilerin başarılı ve kaliteli yönetim için dikkat etmeleri gereken konularda tavsiye ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which deals with the evaluation and examination of the Industry 4.0 process, which is one of the important developments of technological developments and working life today, and the Z generation, which is the new generation of the 21st century, together; It can be explained as understanding the place and importance of the Z generation in working life and at the same time revealing the different aspects of this generation from the previous generations. On the other hand, the characteristic features of the Z generation and its positive and negative sides are also included. The first industrial revolution started between 1780 and 1850 with the use of coal and steam energy in factories instead of human muscle power. With the discovery of electricity, mass production was started and the production gained momentum and passed into the second industrial revolution. The third industrial revolution gained momentum with the emergence of the internet. The fourth industrial revolution has led to a new transformation and has led to the emergence of digital technology in the information age. The new and young generation of the 21st century, which is intertwined with technology, is called the Z generation. The Z generation, which is seen as a young generation, has access to information faster and easier than the previous generations. The most basic features that define the Z generation are trust, freedom, individuality, dependence on technology and speed. Z Generation is in contact with family, friends and work friends using digital technology tools. For individuals in the Z generation, a life without internet is almost impossible. They act quickly in their daily lives and easily fulfill the given tasks. Considering the work done by technology experts for the Z generation, it is stated that robots will take place in production in 2025 and this rate will increase to 45 percent. It is stated that in the 21st century, there will be no need for human power anymore. In general, the development of information and technology is inevitable for the Z generation in their future career and business life. In this study, the situations of the Z generation in working life in Turkey and Azerbaijan were examined and recommendations and suggestions were made on the issues that the managers in the workplaces should pay attention to for successful and quality management.