Sosyal bilgiler öğretmenlerinin siber zorbalık hakkındaki görüşleri
Review of social studies teachers' views on cyberbullying
- Tez No: 757893
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler Öğretmeni, Siber Zorbalık, Siber Mağdur, Zorbalık, Siber Zorba, Social Studies, Social Studies Teacher, Cyberbullying, Cyber victim, bullying
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Teknolojinin gelişimiyle cep telefonu, internet gibi iletişim sağlayıcıları hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde internetin her alanda bireylerin hayatına katkı sağladığı ve bilgi sağlamada önemli bir aracı olduğu bilinmektedir. Eğitimde başlayan değişim, bilgi teknolojilerinin kullanımı ile okul çağındaki çocukları birer internet kullanıcısı haline gelmiştir. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber çocuklar arasında iletişimin büyük çoğunluğu online ortamda geçmektedir. Bilgi teknolojilerinin kullanımı çeşitli sorunlara yol açmıştır. Olumsuz internet kullanımının zararlı etkileri konusunda oldukça yaygın araştırmalar bulunmaktadır. Çocukların ve ergenlerin olumsuz internet kullanımları sonucunda birçok tehlikenin ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu tehlikeler çocukları sosyal ve psikolojik anlamda tehdit etmektedir. Yapılan araştırmalar internet kullanımının artması ile okul çağındaki çocuklar arasında siber zorbalığın da arttığını göstermektedir. Yaşanılan dönemin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip iyi insan ve iyi vatandaş yetiştirmeyi hedefleyen Ortaokul Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının, öğrencilerin sahip olması gereken becerilere yer vermesi, onların geleceğe hazırlaması konusunda önemlidir. Bu nedenle araştırmada, siber zorbalık kavramı ile ilgili sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri merak edilmiştir. Öğrencilerin internet kullanımında karşılaşabilecekleri siber zorbalık sorunlarının engellenmesi için öğretmen görüşleri önemsenmiş ve bu çalışmada siber zorbalığa karşı sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemi ile oluşturulmuştur. Bu amaçla Antalya'nın merkez ilçelerinde görev yapan 20 Sosyal Bilgiler öğretmeni ile görüşülmüştür. Araştırmada nitel araştırma tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, communication providers such as mobile phones and the internet have become an essential part of our lives. Today, it is known that the internet contributes to the lives of individuals in every field as an important tool for providing information. With the change that started in education and the use of information technologies, school-age children have become internet users. With the widespread use of the Internet, most of the communication among children is taking place online. The use of information technologies has led to various problems. There is widespread research on the harmful effects of negative internet use. It is known that many dangers arise as a result of negative internet use by children and adolescents. These dangers threaten children socially and psychologically. Studies show that cyberbullying among school-age children has increased with the increased use of the internet. It is important that the middle school Social Studies Lecturer Program, which aims to raise good people and good citizens with the knowledge and skills required by the period of time, includes the skills students should have and prepares them for the future. So in this study, social studies about the concept of cyberbullying has been asked about teachers' opinions. Teachers' opinions were taken care of to prevent cyberbullying problems that students may face in their internet use, and this study aims to review the views of social studies teachers against cyberbullying. This study was created by qualitative research method. For this purpose, 20 Social studies teachers were interviewed in the central districts of Antalya. The research used a semi-structured interview form from qualitative research techniques, and the data obtained was analyzed by content analysis technique.