Organik tarımın bölgesel ekonomiye yansıması ve çiftçilerin organik tarım bilinç düzeylerinin ölçülmesi: TRA2 bölgesi örneği
Reflection of organic agriculture on regional economy and measurement of farmers' organic agriculture awareness levels: The case of the TRA2 region
  1. Tez No: 757923
  2. Yazar: ÖMER FARUK AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM SÖKMEN GÜRÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, İşletme, Agriculture, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tarım, TRA2, Bölgesel Ekonomi, Bilinç Düzeyi, Organic agriculture, TRA2, Regional Economy, Awareness Level
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte gıdaya olan talebin karşılanması için, tarım ürünlerinden elde edilen verimi arttırmak için bilinçsiz ve kontrolsüz yapay kimyasallar, mineralli gübreler ve ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan bu zararlı maddeler yoluyla doğal hayat ve insan sağlığı zarar görmektedir. Bu zararlı etkileri ortadan kaldırmak amacıyla organik tarım fikri ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın temel amacı, çiftçilerin organik tarım bilinç düzeyleri üzerine TRA2 bölgesinde bir çalışma yapılmadığı için bölgede yaşayan çiftçilerle bir çalışma yapmaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda TRA2 bölgesinde organik tarımın ekonomik yönden durumu ve TRA2 bölgesinde bulunan çiftçilerin organik tarım bilinç düzeylerinin daha önce araştırılmadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle çalışmanın odak noktası bölgede bulunan çiftçilerin organik tarım bilinç düzeylerini araştırmak ve bölgenin organik tarım açısından ekonomik durumunu incelemektir. Ayrıca bölgede yapılacak çalışmanın, bölgede organik tarımın yaygınlaşmasına ve çalışmanın literatüre de katkı sağlaması yönünden hedefleri de bulunmaktadır. TRA2 bölgesinde yaşayan 437 çiftçiden anket yardımıyla veri toplanmış, elde edilen veriler SPSS 25 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler (Frekans) ve Chi square (Ki-Kare) analizi uygulanmıştır. Kurulan 14 hipotezin 13'ünde anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda bölgede organik tarım konusunda çiftçilerin organik tarım ile ilgili bilgilere ulaşamadıkları ve bu nedenle yeterince bilgiye sahip olmamaları nedeniyle organik tarıma geçmeyi düşünmemektedirler. Bu sonuçlar çiftçilerin organik tarım konusunda bilinçsiz olduklarını oraya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to meet the demand for food with the increase in the world population, unconscious and uncontrolled artificial chemicals, mineral fertilizers and drugs are used to increase the yield obtained from agricultural products. Natural life and human health are harmed by these harmful substances. In order to eliminate these harmful effects, the idea of organic agriculture has emerged. The main purpose of the study is to conduct a study with the farmers living in the region since there is no study in the TRA2 region on the organic agriculture awareness levels of the farmers. As a result of the researches, it was observed that the economic status of organic agriculture in the TRA2 region and the awareness levels of the farmers in the TRA2 region had not been investigated before. For this reason, the focus of the study is to investigate the organic agriculture awareness levels of the farmers in the region and to examine the economic situation of the region in terms of organic agriculture. In addition, The study is expected to contribute to the literature and also to make organic agriculture widespread in the region. Data were collected from 437 farmers living in the TRA2 region with the help of a questionnaire and the obtained data were analyzed in SPSS 25 package program. Descriptive statistics (Frequency) and Chi square analysis were applied in the analysis of the data. A significant relationship was found in 13 of the 14 hypotheses established. As a result of the analyzes, farmers in the region do not think about switching to organic agriculture because they cannot access information about organic agriculture and therefore do not have enough information. These results reveal that that farmers are unaware of organic farming.