Lomber disk hernioplasti vakalarında erektör spina plan bloğu uygulama zamanının postoperatif anksiyete ve derlenme üzerine etkisi
The effect of implementation time of erector spina plan block on postoperative anxiety and relief in case of lumbar disc hernioplasti
  1. Tez No: 757934
  2. Yazar: LÜTFİYE FULYA ESER ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KAVAK AKELMA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Derlenme Kalitesi Skoru (QoR-40), Erektör Spina Plan Bloğu (ESP Blok), Anxiety, Recovery Quality Score (QoR-40), Erector Spina Plan Block (ESP Block)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Genel anestezinin ve rejyonal anestezinin, hasta anksiyetesi üzerine etkisini karşılaştıran birçok çalışma vardır. Rejyonal anestezi uygulamalarında, genel anestezi uygulamalarına göre anksiyetenin yükseldiği gözlenmiştir. Periferik blok girişimlerini ise genellikle motor blokaj ve lokal anestezik (LA) toksisitesi gibi komplikasyonları belirleyebilmek için preoperatif uyanık olarak uygulamak tercih edilmektedir. Bazı klinisyenler ise stimülator kullanarak periferik blokları genel anestezi verdikten sonra uygulamayı tercih etmektedir. Periferik blok girişimini, preoperatif uyanık veya indüksiyon sonrası uygulamanın anksiyete ve derlenme kalitesini etkileyip etkilemediğine dair bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, elektif lomber disk hernioplasti operasyonu yapılacak hastalarda, preoperatif uyanık veya indüksiyon sonrası uygulanan erektor spina plan bloğunun anksiyete, derlenme ve memnuniyet üzerine etkisini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize kontrollü, tek kör olarak tasarlanmış çalışmaya elektif tek seviye lomber disk hernioplasti operasyonu planlanan 18-65 yaş arası, ASA I-II-III, 100 hasta dahil edildi. Preoperatif tüm hastaların demografik bilgileri kaydedilerek, anksiyeteyi değerlendiren STAI-I, STAI-II ve derlenme kalitesini değerlendiren QoR-40 anketleri uygulandı. Çalışmaya dahil edilen hastalar iki gruba ayrıldı: Grup P hastalara preoperatif ünitede bilateral erektör spina plan bloğu, Grup I hastalara ise anestezi indüksiyonu sonrası prone pozisyon verildikten sonra operasyon seviyesinden bilateral ESP blok uygulandı. Postoperatif 1, 4, 24. saatte ağrı durumu NRS skoru ile sorgulanarak, 4. saatte STAI-I ile anksiyete ve 24. saatte QoR-40 anketi uygulanarak derlenme kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında yapılan karşılaştırmalarda; duygusal durum postoperatif değeri yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p0,05) bulunmuştur. Sonuç: Postoperatif ağrı amaçlı uygulanan erektör spina plan bloğu uygulama zamanındaki farklılıklar postoperatif derlenme üzerine etkilidir. İntraoperatif uygulanan blok (Grup I) her ne kadar anksiyeteyi direk etkilemese de derlenme skoruna ve postoperatif derlenme parametrelerinden olan duygusal durum üzerine olumlu katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In retrospect, there are many studies comparing the effects of general anesthesia and regional anesthesia on patient anxiety. It was observed that anxiety increased in regional anesthesia applications compared to general anesthesia applications. Peripheral block applications are generally preferred to be performed preoperatively in order to determine complications such as motor blockade and local anesthetic (LA) toxicity. Some clinicians prefer to apply peripheral blocks after general anesthesia using a stimulator. No study has been found on whether peripheral block intervention, preoperative awake or post-induction application affects anxiety and recovery quality. In this study, we aimed to compare the effect of erector spina plane block applied preoperatively while awake or after induction on anxiety, recovery and satisfaction in patients who will undergo elective lumbar disc hernioplasty. Materials and Methods: 108 patients aged 18-65 years, ASA I-II-III, who were scheduled for elective single-level lumbar disc hernioplasty, were included in this prospective, randomized controlled, single-blind study. Demographic information of all patients was recorded preoperatively, and STAI-I, STAI-II, which evaluates anxiety, and QoR-40, which evaluates the quality of recovery, were administered. The patients included in the study were divided into two groups: Group P patients received bilateral erector spina plan block in the preoperative unit, and Group I patients received bilateral ESP block at the operation level after repositioning the prone position after anesthesia induction. Pain status was questioned with the NRS score at 1, 4, and 24 hours postoperatively, anxiety was recorded with STAI-I at the 4th hour, and recovery was recorded by applying the QoR-40 questionnaire at the 24th hour. Results: In the comparisons between the groups; there was a statistically significant difference between the groups in terms of the postoperative score of emotional state (p0.05). Conclusion: The differences in the application time of the erector spina plan block applied for postoperative pain are effective on postoperative recovery. Although the intraoperative block (Group I) does not directly affect anxiety, it contributes positively to the recovery score and the emotional state, which is one of the postoperative recovery parameters.