Lomber disk hernisi onarımı yapılan vakalarda analjezi amacıyla modifiye thoracolumbar interfascial plane (M-TLIP) ve erector spinae plane (ESP) bloklarının etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of modified thoracolumbar interfascial plane (M-TLİP) and erector spinae plane (ESP) blocks for analgesia in cases with lumbar disc herniation repair
- Tez No: 791828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA SULTAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Lomber disk hernisi, ESP blok, m-TLIP blok, Lumbar disc herniation, ESP block, m-TLIP block
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş: Postoperatif ağrı, cerrahi ile başlayan ve yara iyileşmesiyle ile azalsa bile devam edebilen akut bir ağrı olup yeterli analjezi sağlanmazsa postoperatif ağrı kronik ağrıya da neden olabilmektedir. Postoperatif ağrı analjezinin etkin bir şekilde sağlanması ile gerek cerrahiye bağlı gelişen metabolik, endokrin stres yanıtında bir azalmayı sağlayabileceği gerek tromboembolik olayların riskini azaltabileceği gerek de derlenme süresinin azaltarak hastane yatış süresinin minimalize edilebileceği ve maaliyetin düşürülebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Gereç ve yöntemler: Lomber disk hernisi nedeniyle opere olan ve modifiye thoracolumbar interfascial plane (m-TLIP) ve erector spinae plane (ESP) bloklarından bir tanesi uygulanan hastalarda, hasta uyandırıldıktan sonra bilincinin yerine gelmesi ile birlikte VAS skoru sorgulanıp kağıda çizdirildi. Aynı şekilde postoperatif 15. Dakikada, 4. Saatte ve 12. Saatte VAS skorları sorgulandı. Elde edilen veriler IBM SPSS 26 programıyla istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya her iki blok içinde 26'şar hasta olacak şekilde toplam 52 hasta dahil edilmiştir. ESP blok yapılan hastalarda VAS skorları postoperatif ilk dönemde, postoperatif 15.dakikada, postoperatif 4.saatte ve postoperatif 12.saatte sırasıyla ortalama 2,15-1,5-1,38-1,35 olarak bulunurken m-TLIP blok yapılan grupta sırasıyla 2,23-2,12-1,65-1,38 olarak bulunmuştur. Hastaların VAS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (sırasıyla p= 0,977-0,161-0,796-0,853). Tartışma: Yapılan çalışmalar ESP blok ve m-TLIP bloklarının Lomber Disk Hernisi onarımı operasyonu geçiren hastaların analjezisinde birbirlerine üstünlüklerini gösterememektedir. Aynı zamanda yapılan çalışmalarda multimodal analjezi içerisinde yara yeri infiltrasyonu gibi diğer analjezi yöntemleri ile karşılaştırıldığında ESP ve m-TLIP bloklarını daha etkili bulmaktadır. Sonuç: Lomber disk hernisi onarımı yapılan hastalarda multimodal analjezi kapsamında ESP ve m-TLIP blokları kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Postoperative pain is an acute pain that begins with surgery and may persist even if it decreases with wound healing. If adequate analgesia is not provided, postoperative pain may lead to chronic pain. It should be considered that effective provision of analgesia for postoperative pain can reduce the metabolic and endocrine stress response to surgery, reduce the risk of thromboembolic events, and minimize the length of hospital stay and reduce costs by reducing recovery time. Materials and methods: In patients who underwent surgery for lumbar disc herniation and underwent modified thoracolumbar interfascial plane (m-TLIP) and erector spinae plane (ESP) blocks, the VAS score was questioned after the patient regained consciousness after awakening. Similarly, VAS scores were questioned at 15th minute, 4th hour and 12th hour postoperatively. The data obtained were statistically compared with IBM SPSS 26 program. Results: A total of 52 patients were included in the study, 26 patients in each block. In patients who underwent ESP block, the mean VAS scores were 2.15-1.5-1.38-1.35 in the first postoperative period, 15th postoperative minute, 4th postoperative hour and 12th postoperative hour, respectively, while in the m-TLIP block group, the mean VAS scores were 2.23-2.12-1.65-1.38, respectively. There was no statistically significant difference between the VAS scores of the patients (p= 0.977-0.161-0.796-0.853, respectively). Discussion: Studies have failed to show the superiority of ESP block and m-TLIP block in analgesia of patients undergoing lumbar disc herniation repair. At the same time, studies have found ESP and m-TLIP blocks to be more effective compared to other analgesia methods such as wound infiltration in multimodal analgesia. Conclusion: ESP and m-TLIP blocks can be used as part of multimodal analgesia in patients undergoing lumbar disc herniation repair.