Süreğen düzenli diyaliz tedavisi uygulanmakta olan hastalarda serum irisin düzeyi ile ateroskleroz gelişimi ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between serum irisin level and the development of atherosclerosis in patients under continuing regular dialysis treatment
  1. Tez No: 757984
  2. Yazar: SELİN SATMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ÜSTÜNDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Evre 5 KBH, periton diyalizi, hemodiyaliz, irisin, karotis intima media kalınlığı, Stage 5 CKD, peritoneal dialysis, hemodialysis, irisin, carotid intima media thickness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
İrisin, iskelet kası tarafından salgılanan egzersize bağlı olarak konsantrasyonu artan yakın zamanda keşfedilmiş peptid yapıda bir hormondur. İrisin beyaz yağ dokusu hücrelerini kahverengi yağ dokusuna çevirir ve bu sayede enerji harcanmasını artırarak lipid ve enerji metabolizmasını etkilemektedir. İrisinin metabolik hastalıklar için tanısal bir biyomarker veya tedavi için kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu amaçla çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, bilinen aterosklerotik hastalığı olmayan Evre 5 kronik böbrek hastalığı tanılı; pre-diyaliz hastalar, hemodiyaliz ve periton diyalizi ile takip edilen hastaların serum irisin düzeyleri arasında bir fark olup olmadığını ve irisin düzeyleri ile ateroskleroz arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Serum irisin düzeyleri ile aterosklerozun erken ve noninvaziv bir göstergesi olan karotis intima media kalınlığını; irisin düzeyleri ve karotis intima-media kalınlığı ile ilişkili olabilecek diğer parametreleri değerlendirdik. Çalışmada Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine Ekim 2020- Ekim 2021 tarihlerinde başvuran Evre 5 kronik böbrek hastalığı yanılı 23 pre-diyaliz, 23 periton diyalizi ve 23 hemodiyaliz ile takip edilen hastanın irisin düzeyi ve karotis intima media kalınlığı ölçümleri yapılmış, etkileyen faktörler araştırılmıştır. Hastaların verileri rutin kontrol muayeneleri sırasında toplanmıştır. Serum irisin seviyesi ölçümü hastaların rutin kontrolleri sırasında alınan serumlarda ELISA yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan istatiksel analizler sonucunda Evre 5 kronik böbrek hastalığı tanılı bu hasta gruplarında irisin ve karotis intima media kalınlığı arasında anlamlı ilişki saptamadık. Literatüre bakıldığında irisin düzeyleri ile karotis intima media kalınlığının karşılaştırıldığı çalışmaların sayılarının yeterli olmadığı ve bu konuda farklı sonuçlar olduğu, daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmektedir. Bu sayede kronik böbrek hastalarında, ateroskleroz ile irisin arasındaki ilişki daha net verilerle ortaya konulabilecektir.
Özet (Çeviri)
Irisin is a recently discovered peptide hormone secreted by skeletal muscle and whose concentration increases with exercise. Irisin transforms white adipose tissue cells into brown adipose tissue, in this way it increases energy expenditure and affects lipid and energy metabolism. It is considered that irisin could be used as a diagnostic biomarker or treatment for metabolic diseases. For this purpose, studies are in progress. The aim of this study is to determine whether there is a difference in serum irisin levels among patients with stage 5 chronic kidney disease, who do not have known atherosclerotic disease, who are pre-dialysis, hemodialysis and peritoneal dialysis patients; and to determine whether there is a relationship between irisin levels and atherosclerosis. We evaluated serum irisin levels and carotid intima media thickness, which is an early and noninvasive indicator of atherosclerosis, and other parameters that may be associated with irisin levels and carotid intima media thickness. In this study, irisin level and carotid intima media thickness measurements were made in 23 patients with pre-dialysis, 23 peritoneal dialysis, and 23 hemodialysis without known chronic diseases who applied to Trakya University Faculty of Medicine Hospital between October 2020 and October 2021, and the affecting factors were investigated. The data of the patients were collected during routine control examinations. Serum irisin level measurement was performed by ELISA method in the serums taken during routine controls of the patients. As a result of the statistical analyzes, we did not find a significant relationship between irisin and carotid intima media thickness in these patient groups with stage 5 chronic kidney disease. When the the literature is considered, it is seen that the number of studies comparing irisin levels and carotid intima media thickness are not sufficient, there are different results on this subject, and larger-scale studies are needed. In this way, the relationship between atherosclerosis and irisin in patients with chronic kidney disease will be revealed with clearer data.