Effect of imperfection on axisymmetric snap-through buckling of shallow spherical shells
Basık küresel kabukların eksenel simetrik vurgu burkulmasına yapısal kusur etkisi
  1. Tez No: 75800
  2. Yazar: CEYHAN KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal kusur, sonlu farklar metodu, burkulma, kabuk yapılar. -iv
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZ BASIK KÜRESEL KABUKLARIN EKSENEL SİMETRİK VURGU BURKULMASINA YAPISAL KUSUR ETKİSİ KARAMAN, Ceyhan Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turgut TOKDEMİR Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri AKKAŞ Haziran 1998, 58 Sayfa Bu tezin amacı, kabuk yapıların özel bir çeşidi olan basık küresel kabuklarda eksenel simetrik vurgu burkulmasına yapısal kusur etkisini sayısal yöntemlerle incelemektir. Burkulma, kabuk yapılarda önemle dikkate alınması gereken bir problemdir. Yapısal kusurun burkulma yüküne etkisini sayısal olarak bulmak için, genel diferansiyel denklemlerini çıkarmak ve kusur fonksiyonlarının neler olabileceğine karar vermek gerekir. Bu çalışmada iki ayrı yapısal kusur fonksiyonu kullanıldı ve elde edilen diferansiyel denklemlere farklı büyüklüklerde etkitilerek sayısal yöntemlerle çözüme gidildi. Sayısal çözümleme sonucunda, yapısal kusur fonksiyonlarının farklı olmasına rağmen burkulma yükü değişiminin benzer olduğu görüldü. Ayrıca, küçük geometrik parametreler için yapısal kusurun burkulma yüküne etkisinin önemli olduğu fakat geometrik parametre değeri büyüdükçe kusur etkisinin azaldığı ve ihmal edilebilir hale geldiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF IMPERFECTIONS ON AXISYMMETRIC SNAP-THROUGH BUCKLING OF SHALLOW SPHERICAL SHELLS KARAMAN, Ceyhan M. S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Turgut TOKDEMİR Co-Supervisor: Prof. Dr. Nuri AKKAŞ Haziran 1998, 58 Pages The aim of this study is to evaluate numerically the effect of imperfections on axisymmetric snap-through buckling of shallow spherical shell structures. Buckling is an important problem to be taken into account in shell analysis. To be able to find out the effect of imperfections on critical buckling load capacity, governing differential equations are to be derived and then imperfection functions to be induced are to be selected. In this study two different imperfection functions with various amplitudes were introduced into the governing differential equations. As a result of the numerical solution, it was determined that the type of the imperfection function did not really play an important role on the critical buckling load value. It was also noted that imperfection effect on the critical buckling load increased substantially as geometric parameter decreased. On the other hand, this effect decreased with increasing geometric parameter and became negligible for very big geometric parameter. Keywords : Imperfection, finite differences method, buckling, shell structures -iii-