Development of a novel sorbent for hot gas desulfurization
Sıcak gaz desülfirüzasyonu için yeni bir surbent geliştirilmesi
- Tez No: 75799
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ATIMTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Integrated gasification combined cycle system, Hot gas desulfurization, Sulfidation, Sorbents, Zinc ferrite, Vanadium oxide, Vanadium promotion, TGA, Impregnation. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZ SICAK GAZ DESULFURİZASYONU İÇİN YENİ BİR SORBENT GELİŞTİRİLMESİ DERİNÖZ, Canan Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysel Atımtay Eylül, 1998, 137 sayfa Bu çalışmada, stabilize edilmiş silika taşıyıcı malzeme üzerine çinko, demir ve vanadyum oksit çözeltilerinin emdirilmesiyle, Entegre Gazlaştırma Kombine Çevrim Sistemlerinde sıcak gaz desülfürizasyonu amacıyla kullanılmak üzere bir sorbent geliştirilmiştir. Aynı zamanda vanadyum eklenmesinin sonuçlarını daha iyi analiz edebilmek amacıyla sadece çinko ve demir oksit yüklenerek çinko ferrit sorbentleri hazırlanmıştır. Hazırlanan sorbentler kimyasal ve fiziksel analizlere tabi tutulmuştur. Daha sonra, H2S, N2 ve H2 içeren gaz karışımı ile sülfidasyon deneyleri yapılmıştır. Sorbentlere uygulanan analizler, yüzey alanı ve porosite ölçümleri, elektron haritası çıkarılması, Tarama Elektron Mikroskopisi (SEM), X-Işınını Kırınımı analizleri ve Atomik.Absorpsiyon Spektrofotometresi (AAS) ile metal içeriğiölçümleridir. Çinko ferrit ve vanadyum eklenmiş çinko ferrit sorbentleri 5000 ppmv H2S gazı karışımı ile 600, 650 ve 700°C sıcaklıklarda sülfidasyona tabi tutulmuştur. Sülfidasyon deneyleri sonucunda vanadyum eklenmesinin bu çalışmada kullanılan bütün reaksiyon sıcaklıklarında başlangıç reaksiyon hızını artırdığı gözlenmiştir. Aynı zamanda vanadyum eklenmiş sorbentlerde yüksek sıcaklıklardaki çinko kayıplarının azaldığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler; Entegre gazlaştırma kombine çevrim sistemi,, Sıcak gaz desülfürizasyonu, Sülfidasyon, Sorbent, Çinko ferrit, Vanadyum oksit, Vanadyum eklenmesi, TGA, İmpregnasyon. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A NOVEL SORBENT FOR HOT GAS DESULFURIZATION DERİNÖZ, Canan M. S. Department of Environmental Engineering Supervisor : Prof. Dr. Aysel Atımtay September, 1998, 137 pages In this study a hot gas desulfiirization sorbent was developed by loading zinc-iron-vanadium oxide salts on stabilized silica support to be used in Integrated Gasification Combined Cycle Systems. Also, a sorbent with only zinc and iron oxides was prepared under the same conditions in order to understand the effect of Vanadium addition. These sorbents were analyzed physically and chemically. Then sulfidation experiments were carried out with a gas mixture containing H2S, Ffe and N2. The analyses applied to the sorbents are measurement of surface area and porosity, application of electron mapping, Scanning Electron Microscopy (SEM), X-Ray Diffraction (XRD) analyses and metal content determination by Atomic Absorption Spectrophotometer AAS). The zinc ferrite and vanadium promoted inzinc ferrite sorbents were sulfided with a 5000 ppmv H2S gas mixture under atmospheric pressure at temperatures of 600, 650 and 700 °C. The results of the sulfidation experiments showed that vanadium promotion increased initial reaction rates at all temperatures considered in this study. Additionally zinc losses at high temperatures decreased due to vanadium addition.